Besiciye bayram yok

Hayvan satıcıları belediyelerden şikayetçi. Vatandaşta fiyatlardan şikayetçi. Orta yolu bulmaya çalışan satıcı ile alıcı ise sıkı pazarlıklar sonucu el sıkıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Esra KAPAROĞLU

İSTANBUL - Kurban Bayramı'nın gelmesiyle pazarlar kurbanlık hayvanlarla doldu. Besiciler, kurbanlıkların geçen yıla oranla daha ucuz olmasına rağmen satılamamasından şikayet etti. Büyükbaş hayvanların fiyatları 10 bin liradan başlayıp 15 bin liraya kadar çıkıyor. Küçükbaş hayvanlar ise 600 - 1000 lira arasında alıcı buluyor.

Hayvan satış noktalarında bayramın ilk saatlerinde hareketlilik yaşandı. Çadırlarda sıkı pazarlıklar sonucu eller sıkıldı, kurbanlıklar alındı. Pazarda büyükbaş hayvanlar rağbet görürken küçükbaş hayvanlara ilgi azdı. Kimi satıcı halinden memnunken kimi satıcı ise durumdan isyan ediyordu.

 

kurban2.jpg

Gaziosmanpaşa ilçesinin Küçükköy semtinde kurulu olan hayvan pazarına Tekirdağ ilinin Malkara ilçesinden gelen bir esnaf, "Basından şikayetçiyiz, pazara yanımıza gelmeden fiyat veriyorlar, fiyatları düşürüyorlar. Olan yine bize oluyor, düşük fiyat vererek zarara uğrayan biz oluyoruz" dedi. Basından sonra yurt dışından kaçak hayvan getirenler için de şikayetçi olan satıcı, "Yunanistan'dan kaçak hayvan sokuyorlar, 6-7 ay öncesinden alıyorlar küpesini değiştirip sonra bayramda satışa sürüyorlar" dedi. Doğudan kapalı kasa kamyonlarla kaçak hayvan getirenlere de yüklenen satıcı, "Bu yıl pazara 65 tane küçükbaş hayvan getirdik. Fiyatları 600 liradan başlıyor bin liraya kadar çıkıyor. Vatandaş fiyatlardan şikayet ediyor. Ürünümün hepsini sattım ama kendi malım olmasa zarar etmiştim. Belediye bizi hiç kollamıyor, destek çıkmıyor minicik çadıra 4 bin lira kira alıyor. Nakliye, mazot, yem fiyatları çok yüksek. Hayvanlar buraya getirilirken nakil ediliyor, bunun veterineri var, ekini var, zarar hep bize zarar. Sadece yıldan yıla çarkı döndürüyoruz" dedi.

Pazara Ağrı'dan gelen bir satıcı ise kiranın yüksekliğine rağmen halinden memnundu. 500 tane büyükbaş hayvan getirmişti ve hepsini satmıştı. Satışlardan şikayeti olmayan besici, "11 senedir İstanbul'a kurbanlık getiriyoruz. Küçükköy ve Ümraniye'de hayvanlarımız var. Eskiden kalma müşterilerimiz var isteğe göre besliyoruz. Hayvanların fiyatları 10 bin ila 15 bin lira arasında değişiyor. En büyük hayvanımız 1 ton 700 kilogram ağırlığında" dedi.

Kira bedelinin 8 bin 500 lira olduğunu belirten satıcı belediyenin kira için çok para aldığını ve her bir çadır için bir hayvan satmak gerektiğini belirtti. 20 gündür burada olduklarını söyleyen satıcı bayramın ikinci günü gideceklerini, 3 sene önceki satışlarının olmadığını, eskiye göre ucuza hayvan sattıklarını belirtti. Artık hayvancılığın bittiğini söyleyen satıcı "Bu sene buraya 18 kişi geldik. Burada da töreler devam ediyor. Büyüklerimiz evde dinlenirken biz yağmur çamur demeden duruyoruz hayvanlara bakıyoruz. Hayvanlara dikkat etmek zorundayız kirlense bile parasını geri almak isteyenler oluyor. Artık bu iş sıkıntılara değmiyor umduğumuzu bulamıyoruz. Geçen sene yer kirası 3 bin lirayken bu sene 8 bin 500 lira. Mazot dünyanın parası, yem fiyatları yüksek. Satışımız % 30 düştü" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir