Better Cotton üretimi yüzde bin arttı

2013-2016 yılları arasında Adana Ticaret Borsası üretici birimine kayıtlı Better Cotton ekim alanları yüzde 1250 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ayça ONURALMIŞ

ADANA - TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, 2020 yılına kadar dünya tekstil devlerinin ürünlerinde yüzde 20 ila yüzde 100 oranında Better Cotton kullanacaklarını belirterek, "2013 ile 2016 yılları arasında üretici birimimize bağlı Better Cotton ekim alanımız yüzde 1250, üretimimiz ise yüzde bin üzerinde arttı" dedi.

Bilgiç, dünyaca ünlü markaların Better Cotton (Sürdürülebilir Pamuk) taleplerini karşılamak, Türkiye tekstil ve konfeksiyon sektörünün ihracatına katkı sağlamak ve pamukta dışa bağımlılığı azaltmak için çalışmalar yapıldığını, bu kapsamda, üreticilerle Better Cotton kriterleri doğrultusunda gerekli bilgi, beceri ve araçla donatarak tarım uygulamalarını sürekli iyileştirme faaliyeti yürütüldüğünü söyledi. Bilgiç, 2020'ye kadar dünya tekstil devlerinin ürünlerinde yüzde 20 ile yüzde 100 oranında Better Cotton kullanacaklarını beyan ettiklerini anımsattı. Adana Ticaret Borsası bünyesinde oluşturulan üretici birimle Adana'da Better Cotton üretimi için 40 üretici 7 çırçır işletmesiyle çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Bilgiç, "2013 ile 2016 yılları arasında üretici birimimize bağlı Better Cotton ekim alanımız yüzde 1250, üretimimiz ise yüzde bin üzerinde arttı" dedi.

Pamuk çekirdeğindeki KDV yüzde 1'e indirilsin

Bilgiç, her yıl kütlü pamuk fiyatının 90 cent-1 dolar seviyesinde oluşmasını sağlamak için, hasat dönemindeki güncel fiyata ve pamuk üretim maliyetine göre, aradaki farkın üreticiye yansıtılarak pamuk destekleme miktarı olarak çiftçilere verilmesi gerektiğini vurguladı. Bilgiç, kapalı devre basınçlı sulama sistemi alt yapı projesinin de hızlandırılması ve bu konuda desteklerin artırılmasını istedi. Pamuk çekirdeğindeki (çiğit) KDV'nin yüzde 8 olduğunu, işlenmesi neticesinde küspe olduğunda ise yüzde 0 KDV uygulandığını da dile getiren Bilgiç, pamuk çekirdeğindeki KDV oranının yüzde 1'e indirilmesini istedi.

Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet Durmuş Çakıcı da bu yıl pamuk fiyatının biraz yükseldiğini ve tohum satışının ve ekim öncesi kullanılan ilaç satışının da arttığını belirterek, bunun bu yıl pamuk ekiminin ve üretiminin artacağını gösterdiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir