Buğday hasadında hayal kırıklığı

Bu yıl yaşanan dolu, kuraklık ve don olayları üretimi ciddi oranda etkiledi. Geçen sene dekar başına yaklaşık 300-400 kilogram alınan verim, 70-100 kilograma düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANKIRI - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, buğday hasadının hayal kırıklığıyla başladığını belirterek, "Bu yıl yaşanan dolu, kuraklık ve don olayları üretimi ciddi oranda etkiledi. Geçen sene dekar başına yaklaşık 300-400 kilogram aldığımız verim, 70-100 kilograma düştü" dedi.

Gamzeli, Türkiye'de her yıl yetiştirilen ortalama 21 milyon ton buğdayın yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bu yıl 15 milyon ton civarına düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

İç Anadolu'da buğday üretiminin çok kötü durumda olduğuna dikkati çeken Gamzeli, "Buğdaylar çok zayıf. Bazı yerlerde ürünler o kadar kötü ki biçerdöver bile hasat için tarlaya girmiyor. Bu yıl yaşanan dolu, kuraklık ve don olayları üretimi ciddi oranda etkiledi. Geçen sene dekar başına yaklaşık 300-400 kilogram aldığımız verim, 70-100 kilograma düştü" diye konuştu.

Gamzeli, Eskişehir-Kütahya bölgesinde de durumun çok kötü olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazı yerlerde buğday olmadığı için çiftçi tarlasını hasat yapmak yerine sürdü. Çorum'da, Ankara'nın Konya'ya yakın ilçelerinde ve Çankırı'da benzer durum var. Geçtiğimiz günlerde Yozgat'a yağan dolu da bu bölgedeki buğdayları mahvetti. Çiftçimiz bu yıl büyük sıkıntı yaşıyor. Hükumetimizin verdiği yüzde 3 faiz ertelemesi onları biraz rahatladı ancak üretici önümüzdeki seneyi nasıl geçireceğini düşünüyor. Destek bekliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir