Buğdayın kilogramı ne kadar olacak?

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Bulut, "TMO'nun alım fiyatlarında buğdayın kilogramının 80 kuruşun üzerinde açıklanması halinde çiftçi sevinecek" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da buğday üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) buğday alım fiyatını kilogramda 80 kuruşun üzerinde açıklamasını bekliyor. 

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Muhammet Bulut ile yönetim kurulu üyeleri Kenan Balki ve Remzi İldeş, Tatlıkuyu Mahallesinde Mehmet Avran'a ait hasat işlemi süren buğday tarlasını gezdi. 

Bulut, Çukurova'da mayıs ayında başlayan buğday hasadının yarısının tamamlandığını, mevsim şartlarının iyi gitmesiyle bu yıl verimde yüzde 50 artış olduğunu kaydetti. 

Çukurova'da bu yıl yaklaşık 2 milyon dekar alanda buğday ekildiğini ve dekarda ortalama 750-800 kilogram civarında ürün alındığını anlatan Bulut, "Çiftçilerimiz, geçen yıl kuraklık nedeniyle bölgede yapılan buğday hasadından dekara yaklaşık 250 ile 400 kilogram ürün aldı. Bu yıl çiftçilerimiz geçen yıla oranla yüksek verim almakta. Bu yıl buğday hasadında yaptığımız incelemelerde verimde yüzde 50 artış olduğunu gördük. Çiftçilerimizin yüzü gülüyor. Onların sevinci bizi de mutlu ediyor" diye konuştu. 

Beklenti, 80 kuruştan fazla  

Bulut, TMO'nun alım fiyatlarında buğdayın kilogramının 80 kuruşun üzerinde açıklanması halinde çiftçinin sevineceğini kaydetti. 

Bölgede ürünlerin pazarlanmasında TMO'nun alım politikalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Bulut, şöyle konuştu: 

"Kaliteli buğdaya hak ettiği değer verilirse, hem üretim hem de kalite sorunları ortadan kalkacaktır. Buğdayda kalitenin düşmesinin sebeplerinden biri en büyük kaliteye esas bir fiyatlandırma sisteminin olmamasıdır. Bu yıl piyasada buğday, hasadı yaklaştığı tarihlerde 80 ile 90 kuruş arasındaydı şimdi ise 65 ile 75 kuruş arasına düştü. Bölge çiftçilerimiz, ürünlerini mecburen tüccara veren üreticiler, bölgemizde TMO'nun alım merkezlerinin geç olmadan açılmasını ve kilogramda 80 kuruştan fazla olmasını istemektedirler." 

Çiftçi Avran TMO'nun bir an önce devreye girip ürünlerini almalarını istedi. Avran, susuz alanlarda üretim yapıldığını, bereketli toprakların suya kavuşması için 7 Göze Barajı'nın biran önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir