Çelik: Bir kefede üretici, diğerinde tüketici var

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, bazı tarım ürünlerinde vergi indirimine gidilmesine ilişkin, "(Gıda Komitesi) Terazinin bir kefesinde üreticinin konumu, diğer tarafta 80 milyon tüketicinin konumunu dikkate alarak ikisini dengeleyen kararlar almaya devam ediyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hububat ve kırmızı et ithalatında vergi indirimine gidilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çelik, gıda fiyatlarındaki oynaklığın önlenmesi için Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin uzun süredir çalıştığını, bu kararların da Komite tarafından alınarak Bakanlar Kuruluna sunulduğunu ve resmiyete döküldüğünü anlattı.

Bakanlık için üreticilerin konumunun son derece önemli olduğunu ifade eden Çelik, "Kırmızı ette üreticilerimizin maliyetlerini biliyoruz. Üreticileri zora sokacak, yaptıkları bu meslekten uzaklaştıracak herhangi bir uygulamaya müsaade etmeyeceğiz. Spekülatif hareketlere karşı bu vergi oranları indirilerek ihtiyaç duyulduğunda yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni çerçevesinde bu ithalatı gerçekleştirip piyasayı regüle etmeye dönük yaklaşımlardır." diye konuştu.

"İthal hayvan besiciliği hayvancılık değil"

Geçen yıl itibarıyla 500 bin baş hayvana ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Çelik, "İthal hayvanları getirip burada 6-7 ay beslemek bize göre hayvancılık değil. Asıl olan kendi besi materyalimizi kendimiz üretip onu piyasaya arz etmek olmalıdır. Onun için dışarıdan gelecek besi materyali ile ancak regülasyonu sağlayabiliriz." ifadesini kullandı.

Çelik, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Gerek hububat gerekse kırmızı et ithalatıyla ilgili vergi indirimlerinin üreticiyi mağdur etmeye dönük değil, piyasadaki spekülatif oyunculara karşı kullanılacağını vurgulamak istiyorum. Diyelim ki hububatta ve kırmızı ette bu vergi oranları ve maliyetler arasında üreticimizi mağdur edecek bir durum söz konusu oldu, o zaman elimizde, biz oturup hemen vergi oranlarını yükseltiriz. Spekülatif aktörler var. Gıda Komitesi bütün konuları ayrıntılı bir şekilde değerlendiriyor. Terazinin bir kefesinde üreticinin konumu, diğer tarafta 80 milyon tüketicinin konumunu dikkate alarak ikisini dengeleyen kararlar almaya devam ediyor."

Bayraktar: İthalat fiyatları artırırBayraktar: İthalat fiyatları artırır

Zeybekci: Ette fiyat düşüşü temmuzda yansırZeybekci: Ette fiyat düşüşü temmuzda yansır