Çelik: İthalat bakanlık kontrolünde yapılacak

Tarım Bakanı Çelik, canlı hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergisinin indirilmesine ilişkin, "Hiçbir üreticimizin endişe etmesine gerek yoktur. Zira kesimlik hayvan ve karkas et ithalatı, Bakanlığımızın yetkisi ve kontrolü çerçevesinde yürütülecektir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canlı hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergilerinde indirime gidilmesine ilişkin açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kesimlik hayvan ve karkas et ithalatının, son Bakanlar Kurulu kararı öncesinde olduğu gibi Bakanlığın yetkisi ve kontrolü çerçevesinde yürütüleceğini söyledi.

Bakan Çelik, "Yurt dışından kesimlik hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı önceki gün yürürlüğe girdi. Hiçbir üreticimizin endişe etmesine gerek yoktur. Zira kesimlik hayvan ve karkas et ithalatı, son Bakanlar Kurulu kararı öncesinde olduğu gibi Bakanlığımızın yetkisi ve kontrolü çerçevesinde yürütülecektir. İthalat kaynaklı fiyat oluşumlarında, yurt içi üretim maliyetleri dikkate alınacak ve üretici mağduriyetlerine asla müsaade edilmeyecektir. Üreticilerimizi korumaya da, spekülatörlerle mücadele etmeye de aralıksız devam edeceğiz. Nihai hedefimiz, ülkemizin, coğrafyamızın hayvan varlığını artırarak, kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesidir." dedi.

Gümrük vergisi yüzde 225'ten, yüzde 40'a düşürüldü

Bakanlar Kurulu'nun 27 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararı ile, canlı büyükbaş hayvanların ithalat gümrük vergisi yüzde 135'ten yüzde 26'ya; karkas et ithalatında ise yüzde 100 ile yüzde 225 arasında olan gümrük vergisi yüzde 40'a indirilmişti.

Öte yandan 2011'den bu yana uygulanan ve geçen yıl 200 lira olarak belirlenen yerli besilik hayvanların kesimi sırasında üreticiye ödenen destek bu yıl kaldırılmıştı.

Destek bekleyen çiftçiye ithalat şokuDestek bekleyen çiftçiye ithalat şoku

"İthalat, üreticiyi küstürür"