'Civciv krizi' çözüldü!

Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği'nin, Banvit için tavuk yetiştirmeyi 30 Ağustos'tan itibaren durduracağını açıklamasıyla başlayan kriz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının devreye girmesi ve sektör için bir yönetmelik hazırlanması ile sona erdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muhammed KAFADAR - dunya.com

Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği'nin, maliyetleri kurtarmadığı gerekçesiyle 30 Ağustos'tan itibaren üretimi durduracağını açıklamasıyla başlayan kriz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının devreye girmesi ile çözüldü.

Üretici, maliyetlerdeki artışa rağmen, büyük markalar tarafından kendilerine ödenen yetiştirme bedellerinde son iki yıldır iyileştirme yapılmadığı gerekçesiyle başta Banvit olmak üzere çeşitli şirketler için tavuk yetiştirmeyi durduracağını duyurmuştu.

Yaşanan problemin temelinde tavuk yetiştiricisinin "kimliksiz" olmasının yattığını ifade eden Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, bugün itibariyle sektörün ihtiyacı olan yönetmeliğin bakanlık onayından geçtiğini, bayram tatilinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanmasını beklediklerini söyledi.

Yönetmeliğin hazırlık aşamasındaki katkılarından ötürü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve ekibine teşekkür ettiklerini ifade eden Koç, "Artık kanatlı sektörü bir kimliğe kavuşmuş ve sahipsiz olmaktan kurtulmuştur" dedi.

Banvit'e yönelik eylem kararından vazgeçildi

Öte yandan krizin çıkış noktası olan, Banvit için tavuk yetiştirmeme kararından da bu gelişmeyle birlikte vazgeçildi.

Koç, yeni duruma ilişkin, "Yönetmelik ile sektörde koşulların iyileşecek olması ve Banvit yetkililerinin üretici lehine atmayı vaat ettikleri adımlar nedeniyle daha önce almış olduğumuz üretimi durdurma kararından oy birliği ile vazgeçtik" açıklamasında bulundu.

Sorunlar müzakere edildi

Üreticiler ile Banvit yetkilileri eylem kararının duyurulmasının ardından bir dizi toplantı gerçekleştirerek uzlaşı aramışlar, taraflar arasındaki müzakerelere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da müdahil olmuştu.

Bu kapsamda son olarak geçen hafta içerisinde yapılan görüşmelerde, 2017'nin onuncu ayından itibaren yetiştirme bedellerinde yüzde 10-15 civarında artış yapılması ve yükleme parasının üreticiden alınması uygulamasına son verilmesi konularında mutabık kalınmıştı. Ayrıca, üreticiye yapılan ödemelerde periyotların 8 haftadan, 6 haftaya çekilmesi kararlaştırılmıştı.

Civciv krizinde 'orta yol' aranıyorCivciv krizinde 'orta yol' aranıyor

Bu konularda ilginizi çekebilir