Doğu'nun Çukurova'sında 'sarı elmas' hasadı

Türkiye'nin en önemli kayısı üretim alanlarından Iğdır'da, "sarı elmas" olarak da nitelendirilen kayısının hasadı hummalı şekilde sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğu Anadolu'nun en verimli topraklarından olan, iklimi ve coğrafi konumu dolayısıyla "Doğu'nun Çukurovası" olarak adlandırılan Iğdır'da, 2017 yılı kayısı hasadı sezonu için yüzlerce kayısı bağında hasat çalışmaları sürdürülüyor.

Türkiye'de kayısı üretiminde ilk sıralarda yer alan Iğdır'ın bağları, şu sıralar başlayan hasat için farklı illerden gelen çok sayıda tarım işçisini ağırlıyor.

Iğdır kayısısının kendine has bir aroması olduğunu ve bu meyveyi bir yiyenin bir daha yiyeceğini belirten Yolcu, "İlimizde bu yıl yaklaşık 27 bin dekar alanda kayısı üretimimiz var, rekoltenin de 37 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Tabii bu üretim olduğu zaman ürünlerimiz sofralık ve kendine has kokusu, tadı olduğu için ihraç edilmesi konusunda da yol alacağımızı düşünüyorum." dedi.

Bu yıl gerçekleştirilen hasadın verimli olduğuna işaret eden Yolcu, şöyle konuştu:

"Bu durum ülke ve ilimizin ekonomisine katkı sağlayacak. Her yıl yeni kayısı alanları oluşturuluyor, bununla ilgili proje geliştiriyoruz, yeni kayısı bahçeleri de oluşturacağız. Her yıl bu alanlar arttığı için ister istemez rekoltenin de artacağına inanıyoruz. Kayısı için en riskli konu ilkbahardaki don olayları idi, çok şükür bu yıl kayısı don olayından etkilenmedi, o açıdan rekoltenin de iyi olacağını düşünüyoruz. Hasat başladı, bu hasat sadece Iğdır'ın tükettiği ve ihraç ettiği ürünler değil, İstanbul'a kadar, batıya, çevre illere hep bizim kayısımız gider. Çevre ve batı illerini kapasitemiz oranında besliyoruz diyebiliriz."

"İlk hasat verimli geçiyor"

Çiftçilerden Famil Talan da özellikle batı illerinden gelen firmaların Iğdır kayısısını toplatıp satışa sunduklarını söyledi.

Türkiye'nin en lezzetli kayısıları arasında Iğdır kayısısının ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Talan, "Iğdır'ın kayısısı gerçekten çok güzeldir, bu toprağın özelliğidir. Bugün siftahını yaptık, inşallah yüzümüzü güldürecek. İlk hasat verimli geçiyor, devamı olacak." dedi.

Kayısı ihracatçılarından İbrahim Güven ise "Kayısı ilimiz için bulunmaz bir değerdir, milyonlarca liraya varan bir faydası vardır. Bağında 2,5 lira maliyeti var. Kilosunun kaç paraya ihraç edileceği, ne kadar talep olacağı henüz belli değil, ileriki zamanlarda belli olacak." diye konuştu.