Düşük fiyatlara rağmen alıcı bulunamıyor

Geçen yıl fiyatı yüksek olduğu için bu yıl çok ekilen soğana yeterli talep gelmeyince fiyatlar 20 kuruş seviyesine kadar geriledi. Üretici düşük fiyatlara rağmen ürünlerine alıcı bulamamaktan şikayetçi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuru soğan üretiminde Türkiye'de üçüncü sırada bulunan Eskişehir'deki çiftçiler, kilogramı 20 kuruşa kadar gerileyen ürünlerine alıcı bulmakta zorlanıyor. Tüketiciler ise soğanın market fiyatının 50 kuruşa kadar düşmesinden memnun.

Kentte bu yıl 38 bin dekar alanda üretilen 150 bin ton soğanın 75 bin tonu henüz satılamadı. Üreticiler ürünlerinin bozulmasından endişe ediyor.

Eskişehir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, "Bu yıl kalite çok iyi olmasına rağmen önceki yıllardaki fiyatları bulamadık. Şu an Eskişehir'deki üreticilerin elinde yaklaşık 75 bin ton soğan alıcı bekliyor. Çiftçi bu yıl umduğunu bulamadı. Şu an 20-25 kuruşa kadar düşen ürüne alıcı bulunmuyor." dedi.

Şen, plansız ekime de değinerek, "Türkiye'nin pazar ihtiyacı var. Ayrıca plansız ekim var. Geçen yıl fiyatı yüksek olduğu için bu yıl çoğu insan kuru soğan ekti. Üretim çok, pazar az olunca sıkıntılar yaşandı." değerlendirmesinde bulundu.

Üreticilerden Metin Gence ise bu yıl mahsül elde kaldığını dile getirerek, "Alıcı bulmakta zorlanıyoruz. 150 ton üretmiştim. 100 tonu elimizde kaldı. Bu yıl masrafları çıkaramadık." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir