Eğriçayır balına İtalya'dan ödül

Mersin'in Erdemli ilçesinde üretilen Eğriçayır balı, İtalya'da düzenlenen organik bal yarışmasında altın madalya kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Eğriçayır Yaylası'nda üretilen, İtalya'nın Bologna kentinde İtalyan Organik Tarım Konsorsiyumu tarafından tarımın gelişmesine destek sağlanması amacıyla düzenlenen "BIOLMIEL Bologna Organik Bal Yarışması"nda birinci seçilerek, bu yıl ikinci kez altın madalya kazandı. 

Üretici Celal Çay, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni yıla mutlu gireceklerini belirterek, kaliteli bal üretiminde bugüne kadar ki 6'ıncı madalyalarını aldıklarını bildirdi. 

Organik bal üretiminde standardı yakaladıklarını dünyaya bir kez daha kanıtladıklarını ifade eden Çay, "Daha önce 3 gümüş, 1 bronz, 1 de altın madalya almıştık. Yeni aldığımız altın madalyayla birincilik ödülünü ikiye, toplam madalya sayımızı ise 6'ya çıkarttık" dedi. 

'Organik bala talep her geçen gün artıyor'

Organik bal yarışmasına İtalya, Yunanistan, İspanya, Romanya, Slovenya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülkeden toplam 190 adet ürünün katıldığını vurgulayan Çay, şöyle konuştu: 

"Değerlendirme sonucunda Toroslar'da ürettiğimiz Eğriçayır polifloralı organik çiçek balı, polifloralı bal kategorisinde birinci seçilerek, altın madalya kazandı. İkinciliği Yunanistan'ın markası Corfu bal, 3'üncülüğü ise İtalyan bal markası Alveus bal kazandı. Anadolu yaylaları organik arıcılık için çok uygun. Türkiye arıcıları olarak bu potansiyeli değerlendirip kaliteli arı ürünleri üretip ihracat yapılabilir. Arı ürünleri içerisinde ülkemizde bal çok bilinmesine rağmen baldan daha kıymetli polen, arı sütü ve propolis gibi arı ürünleri de bulunmakta ve bu ürünlerin organik olanına talep yurt içinde ve dışında her geçen gün artmakta." 

Çay, bazı ülkelere bal gönderdiklerini organik Türk balına olan talebin her geçen gün daha da arttığını sözlerine ekledi. 

Eğirçayır balı bu yıl İtalya'nın Bari kentinde düzenlenen yarışmada da altın madalya kazanmıştı.