Elma rekoltesinde rekor artış

Niğde'de elma rekoltesi, bu yıl 288 bin ton artarak 415 bin ton olarak gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, geçen yıl don nedeniyle 127 bin tona düşen kırmızı elma rekoltesinin 415 bin tona çıktığını söyledi. Elmanın kilosunun 1.5 liradan alıcı bulduğunu belirten Kenar, organik elma rekoltesinin de 20 bin tona ulaştığını kaydetti.

veli_kenar.jpg

Niğde'de 228 bin dekar bahçede elma yetiştiriciliği yapılırken bu sezon rekolte üreticinin yüzünü güldürdü. 11 bin dekar alanda da organik elma yetiştirilen Niğde'de geçen yıl don nedeniyle 127 bin tona düşen elma rekoltesi, bu sezon iklim koşullarının da istenilen düzeyde yaşanması nedeniyle 415 bin tona yükseldi. Ayrıca yaklaşık 20 bin ton da organik elma hasadı yapıldı. Elmanın kilosunun 1 ile 1.5 lira arasında alıcı bulduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, "Geçen yıl don nedeniyle kırmızı elmalarımızın hemen hemen hepsi zarar görmüştü. Bu yıl çok ciddi bir artış oldu. Geçen yıl 127 bin ton bu yıl ise 415 bin ton ürün elde ettik. Şuan elmanın çeşidine ve iriliğine göre kilosu 1 ile 1.5 lira arasında değişmektedir" dedi.

Niğde yüzyıllardan beri elma üretimi yapan bir kent olduğunu belirten Kenar, şöyle konuştu:

'Organik elmanın alıcısı hazır'

"Ancak son 20 ile 30 yıl arasında çok ciddi manada modern bahçeler diyebileceğimiz bodur ve yarı bodur bahçeleri tesis edildi ve tesis edilmeye de devam ediyor. İlimizin gerek toprak yapısı gerek, gerek iklim yapısı gerekse coğrafi yapısı itibariyle meyve yetiştiriciliği için uygun bir ilimiz. Elma yetiştiriciliğinde potansiyeli yüksek olan bir il. İlimizin iklim yapısında gece ile gündüz arasında ısı farklı bir hayli fazla. Bu mevsim yapısı elmada renk, aroma ve tat konusunda ciddi bir zenginlik katmaktadır. Organik elma üretimi de yapılıyor. Bu yıl 20 bin tona yakın ürün elde edildi. Organik yollarla üretilen elmanın alıcısı da hazırdır. Alıcısı hazır olduğu gibi bu organik elmaların yurt dışına pazarlanması konusunda fiyat makas aralığı daha da artıyor."