FED traktör üreticisine umut oldu

Türkiye’de geçen yıl 49 bin sıfır traktör satışına karşılık, bu yıl 45 bin adet satış bekleniyor. Pazardaki küçülmenin, FED’in tahvil alımını azaltmamış olması ve Çözüm Süreci ile birlikte frenleneceği öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

İZMİR - Geçtiğimiz yıl kuraklığa bağlı rekolte azlığından dolayı düşen traktör satışlarının, bu yıl da Gezi olayları, Suriye gerginliği ve kurlardaki artıştan etkilendiğini belirten Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, yıl sonu itibariyle perakende pazarında yüzde 8-9’luk bir küçülme ile 45 bin adetlik traktör satışının beklendiğini vurguladı. Özdemir, eylül ayı itibariyle pazardaki küçülmenin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16 olduğunu kaydetti.  Özdemir, Çözüm Süreci’nin ise yılın kalanı için satış grafiğini yukarı yönde değiştirecek etkiye sahip olmasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye’de 2011 yılında 60 bin sıfır traktör satışı ile rekor kırıldığını, hükümetin destekleri arttırmasının yanı sıra, olumlu mevsimsel koşullara bağlı rekolte artışının da bunda etkili olduğunu kaydeden Özdemir, "Türkiye’nin 30 yıllık ortalamasına göre yıllık sıfır traktör satışı 33 bin adet. Bu nedenle 2011 yılında ulaşılan satış rakamı tam anlamıyla bir rekora işaret ediyor. Pazar 2012 yılında ise yüzde 15 küçülerek yıllık satış 49 bine adete düştü. Bunun parasal değeri yaklaşık 1. 8 milyar TL’ye tekabül ediyor.  Satışların düşmesinde kuraklığa bağlı olarak arpa, buğday gibi hububat üretiminin çok düşmesi, Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan olaylar nedeniyle sebze ve meyve satışlarının düşmesi etkili oldu. Bu yıl ise yağış, verimlilik ve kalite açısından koşullar geçen yıldan daha iyi. Ancak, Gezi olayları, kurların ve faizin artması, Suriye’de savaş riskinin güçlenmesi satın alma eğilimini düşürdü ve eylül itibariyle satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 düştü" diye konuştu.  

Özdemir, FED’in tahvil alımını azaltmamış olması, savaş olasılığının zayıflaması gibi etkenlerin, yılın kalanında satışları arttırmasının beklendiğini, bu eğilimle 2013’ün tamamında pazardaki küçülmenin yüzde 8-9 seviyesinde kalmasını beklediklerini ifade etti.

traktor-001.jpg

Türkiye pazarı Avrupa birincisi

Özdemir, traktör pazarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Eylül ayına iyi başladık. Tam sezon başlangıcı olduğu için bu ay çok önemli. İzmir’de tarım ve hayvancılık fuarları düzenlendi. Bu fuarlardan önemli bağlantılar kuruluyor. Önümüzdeki hafta Çanakkale Biga’da fuar var. Burası çeltik üretimi açısından önemli. Bu yıl üründe rekolte ve fiyat iyi. Hafta sonu Lüleburgaz’da fuar var. Biz de bu ay çiftçilere yönelik kampanya başlattık. Kurları sabitledik. Bu etkenlerle yılın sonunda Türkiye’de toplamda 45 bin adet traktör satışı hedefleniyor. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 8-9 oranında bir küçülmeye işaret ediyor."

Özdemir, traktör satışı açısından Türkiye’nin dünyada 5. büyük pazar, tarımsal hasıla olarak da 64 milyar dolarlık büyüklükle Avrupa’da birinci, dünyada 7. sırada olduğunu vurgulayarak, "Özellikle Güneydoğu, GAP projesinin de etkiyle şu anda patlama yapıyor. Türkiye, dünyada işlenebilir arazi bakımından 7'nci durumda" diye konuştu.

Fabrikada yıllık 50 bin traktör üretebilecek

Türk Traktör, Case markalı ürünlerinde yeni ürünü olan ön yükleyicili modelini ilk kez, hafta sonu İzmir’de düzenlenen Agroexpo Eurasia ve  Animalexpo fuarlarında tanıttı. Yeni aracın özellikle hayvan çiftliklerinde yem taşınmasında, hayvanların altının temizlenmesinde, pancar başta olmak üzere bitkisel uygulamalarda çiftçilere önemli kolaylıklar sağlayacağını kaydeden İrfan Özdemir, Türk Traktör’ün inşasına başladığı Adapazarı’ndaki fabrikanın 2014 yılında üretime geçeceğini, bu tesisle birlikte yeni model ve platformların üretileceğini aktardı. Özdemir, fabrikanın 50 bin traktör üretebilecek kapasiteye de ulaştığını söyledi.

Türkiye'deki traktör pazarının yarısına biz hakimiz

Özdemir, 59 yıldır tarımın modernleşmesine tam destek veren Türk Traktör’ün New Holland ve Case markalı traktörleri ABD başta olmak üzere dünyaya ihraç ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Türk Traktör, 2012 yılında 14 bin 565 adet traktör ihraç etti. Bu yıl da 14 bin 500-14 bin 600 adet seviyesinde ihracat hedefliyoruz. Türk Traktör’ün 2012 yılındaki toplam cirosu 1 milyar 973 milyon TL oldu. Bunun 611.3 milyon TL’si ihracattan sağlandı. Bu yıl da toplam cirosunun aynı seviyede gerçekleşmesini bekliyoruz.  Case marka Türkiye'de 65 beygir ile 110 beygir arasında traktör üretiyor. Türkiye pazarında 38-39 traktör markası pazarlanıyor.  6 yıldır  iç piyasa için ürettiğimiz Case Türkiye pazarında şu anda 6'ncılığa oturdu. Bu da halkımızın önemli bir takdiri. Biz de halkımızın bu verdiği değeri boşa çıkarmamak adına sürekli çalışıyoruz. New Holland ise pazarda birinci sırada. İki markamızla birlikte pazarın yaklaşık yüzde 50’sine sahibiz. Case markası ile 55 beygir ile 110 beygir motor gücünde traktörleri Türkiye’de üretiyoruz. 110 ile 350 beygir gücündeki traktörleri de ABD ve Avrupa’dan getiriyoruz. Satışlarımızın yüzde 97’si yerli ürünlerden oluşuyor. New Holland’ın ürün gamı daha geniş. Bu marka her kesime hitap eden ürünlere sahip."

Bu konularda ilginizi çekebilir