Fındık ihracatında önemli artış
Fındık ve mamulleri sektörünün ihracatı, mayıs ayında 217 milyon dolara yükseldi
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), fındık ve mamulleri sektörünün ihracatının, mayıs ayında yıllık yüzde 53 artarak 217 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.
Birlik tarafından açıklanan verilere göre, fındık ve mamulleri sektörünün mayıs ayı ihracat gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 53 artarak 217 milyon dolara yükseldi. Böylece fındık ve mamulleri, Türkiye genelinde en fazla ihracat artışını yakalayan ikinci sektör oldu.
Fındık ve mamulleri sektörünün ihracatı, ocak-mayıs 2015 döneminde de yıllık bazda yüzde 47 artarak 1 milyar 149 milyon dolara ulaştı.
Bu dönemde fındık ve mamulleri sektörü ihracatında miktar bazında ise azalış yaşandı. Sektörün mayıs ayı ihracatı miktar bazında yüzde 16,48 gerileyerek 15 bin 567 ton düzeyinde gerçekleşti.
Ürün bazında bakıldığında mayıs ayında ihracat gelirleri, iç fındıkta yüzde 63 artışla 136 milyon dolar, işlenmiş fındıkta yüzde 38 yükselişle 81 milyon dolar ve bitkisel yağlarda da yüzde 105 büyümeyle 623 bin dolar oldu. Bu dönemde kabuklu fındık ihracat geliri ise yüzde 79 azalarak 25 bin dolara indi.
Aynı dönemde miktar bazında bakıldığında, iç fındıkta yüzde 13 düşüşle 9 bin 690 ton, işlenmiş fındıkta yüzde 21 azalışla 5 bin 810 ton, kabuklu fındıkta yüzde 87 gerilemeyle 3 ton ve bitkisel yağlarda ise yüzde 1 kayıpla 64 tonluk dış satım yapıldığı görüldü.
Bu yılın mayıs ayında en fazla fındık ihracatının gerçekleştirildiği ülke, yıllık yüzde 88 artışı yakalayan Almanya oldu. Bu dönemde Almanya'ya 43 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu ülkeyi yüzde 74 büyüme ve 32 milyonla Fransa takip etti. İtalya ise yüzde 29 büyüme ve 32 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Aynı dönemde ihracat artış hızlarına bakıldığında yüzde 344 yükselişle İsviçre ve yüzde 140 büyümeyle de Avustralya dikkati çekti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören, bir yandan fındığın kalitesi, verimliliği ve doku kültürünü geliştirdiklerini, diğer yandan da çalışan ve işletmelere yatırım yapmaya devam ettiklerini dile getirdi.
Üreticiler ve sanayicilerin sektöre yatırımlarının, piyasaya arz edilen ürünün ihtiyaçlara cevap vermesinin yanı sıra müşteri memnuniyetini ön plana çıkardığını belirten Gören, "Bu çalışmalar da sürdürülebilirliği sağlamamız için olmazsa olmazlarımızdan. Kısacası katma değerimizi artırıyoruz. Miktar olarak yılın ilk 5 ayında ihracatımızın azalmasına rağmen, gelirlerimizin artmasının arkasındaki başarı burada gizli" değerlendirmelerini yaptı.