Fındık ocaklarındaki ağaç sayısı azaltılıyor

Verimi artırmak ve bakım maliyetlerini düşürmek amacıyla fındık bahçelerinde ocaklardaki ağaç sayısı azaltılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Trabzon'da uygulanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında verimi artırmak ve bakım maliyetlerini düşürmek için yürütülen çalışmalar çerçevesinde fındık bahçelerinde ocaklardaki ağaç sayısının azaltılması hedefleniyor.

Trabzon Ticaret Borsasından (TTB) yapılan yazılı açıklamada, fındık bahçelerinde ağaçların bir arada bulunduğu topluluğun 'ocak' olarak adlandırıldığı belirtilerek, genellikle bu ocaklarda 10 ya da 15 fındık ağacı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, fındık üretiminde verimi artırmak amacıyla bazı üreticilerin ocaklardaki ağaç sayısını düşürme yoluna gittiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Tek gövdeli ağaca sahip fındık bahçelerinin kurumsal olarak yaygınlaştırılması amacıyla TTB tarafından 2013 yılında, Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi hazırlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteği ile yaşlı bahçelerin sökülüp yeniden dikimi şekliyle yapılan uygulama kapsamındaki 63 bahçenin 37'sine ikili ya da tek gövdeli fındık ağacı dikim şekli uygulandı. Bu kapsamda, Türkiye'de ilk olarak tek gövdeli ağaç sistemine sahip bahçe Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır Mahallesi'ndeki üreticiye ait bahçede kuruldu."

"Dip sürgünlerinin temizlenmesi gerekiyor"

Açıklamada, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar'ın görüşlerine de yer verildi.

Akar, "Ülkemizde genellikle 'ocak' usulü dikilmiş olan fındık bahçelerinde dip sürgünleri ana dallarla besin, su ve ışık bakımından rekabete girmekte ve verimin azalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca bahçe içerisinde aşırı nem birikmesine sebep olarak fındık hastalıklarının da oluşmasına imkan vermektedir. Bu nedenle fındıkta dip sürgünlerinin her yıl temizlenmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Fındık üretim maliyetinde dip sürgünü temizliğinin yüzde 8 ile 10 paya sahip olduğuna dikkati çeken Akar, şunları kaydetti:

"Aşılı fındık fidanları ise yok denecek kadar az dip sürgünü verir. Bu sebeple üretici için iş gücü ve ekonomik açıdan avantajlıdır. Aşılı olanlar, aşısız fidanlara göre daha erken meyve vermektedir. Bu da yeni tesis edilen bahçelerde yapılan tesis masraflarının daha erken telafi edilmesini sağlar. Anaç, kazık köke sahip olduğu için fidanların su stresine dayanıklıdır. Aşılı fidanların kendine has yetiştiricilik sisteminin olmasından dolayı nispeten düz arazilerde ya da teraslanmış alanlarda yetiştirilebilmesi daha uygundur."