Fındıkçılardan Müftüoğlu'na tepki

Fındık ihracatçıları, Prof. Dr. Müftüoğlu'nun 'mantar hastalığı' yorumuna tepki gösterdi. İhracatçılar Türk fındığının yüzde 45'ini kullanan yabancı sermayeyi bu tarz açıklamalarla eleştirmenin doğru olmadığı görüşünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sağlık ve beslenme uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun, fındıkta mantar hastalığın konusunda, "Türk fındığında mantar var. O mantar Türk fındığının üstündeki yabancı sermaye mantarıdır" şeklindeki açıklamasına, fındık ihracatçıları tepki gösterdi.

Bu açıklamayı "komik ve talihsiz bir beyan" olarak değerlendiren Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, "Ne yapalım? Türk fındığının yüzde 45'ini kullanan yabancı sermayeyi kovalım mı?" diye sordu.

Küf-mantar ciddi tehlike

Fındık sektöründe tüm paydaşların, üründe ciddi bir tehdit olan küf ve mantar tehlikesine karşı mücadele ederken Prof. Dr Müftüoğlu'nun bunu hafife alacak türden beyan tarzının doğru olmadığını vurgulayan Edip Sevinç; şunları söyledi, "Biz hastalıklarla için mücadele ediyoruz. Bütün ülke hep birlikte Türk fındığı için ciddi bir tehdit olabilecek bahçelerdeki küf - mantar hastalığına çare ararken, böylesi değerlendirmelerde bulunmak, bu gerçeği yabancı sermaye ile ilişkilendirmek  komik ve talihsiz bir beyandır" dedi.

KFMİB Başkanı Edip Sevinç açıklamasını; "Sayın hocamıza fındığın besin değerleri ile ilgili çalışma ve açıklamalarından ötürü müteşekkiriz. Ama bilgisi ve uzmanlığının sınırların bilmesi de, öncelikle kendi menfaatinedir" diyerek tamamladı.