Fındıkta ödemeler öne çekildi
TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemaloğlu, fındık ödemelerine ilişkin, "Bakanımızın talimatıyla ödemeleri öne çektik. Salı günü 50 milyon lirayı üretici hesabına aktaracağız. Bundan sonra da üreticiden satın aldığımız bütün fındığın bir hafta içinde ürün bedelini ödüyor olacağız" dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, fındık ödemelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kemaloğlu Ordu'da bir otelde düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 2 bin 500 fındık üreticisinden 5 bin ton gibi fındık satın aldıklarını vurgulayarak, "Satın aldığımız fındığın 50 milyon lira değeri var. Sayın Bakanımız açıklama yaptı. Normalde bu 50 milyon liranın henüz ödeme vakti gelmemişti. 15 gün içinde ödüyorduk. Bakanımızın talimatıyla ödemeleri öne çektik. Salı günü bu 50 milyon lirayı üretici hesaplarına aktarıyor olacağız. Bundan sonra da üreticiden satın aldığımız bütün fındığın bir hafta içerisinde ürün bedelini ödüyor olacağız. Dolayısıyla bu güzel bir gelişme" diye konuştu.
Bölgeden bazı konularda şikayetlerin olduğuna değinen Kemaloğlu, şöyle konuştu:
"TMO iş yerinden çürük ve çatlak dolayısıyla, belirli sebeplerle üreticilerin döndüğü söyleniyordu. Yine akşam bakanımız da kamuoyuna açıklamış oldu. Çürük oranını yüzde 5'e çıkardık, fındıkta çatlak oranını yüzde 7'ye çıkardık. İnşallah bugün çok rahat söyleyebilirim, artık TMO iş yerlerinden şu, bu sebeple geri dönen fındık üreticisi olmayacak. Bugün sabah Ordu'da ziraat odası başkanlarımızla da toplantı yaptık. Onlar da aynı şeyi teyit etti. Bundan sonra başka hesapla, niyetle bunu kullanmaya fırsat olmayacak. Yani TMO'dan randevu alıp iş yerine gelen üreticilerin hepsi inşallah fındığını satabiliyor olacak."
"25 bin üreticimiz 60 bin ton için randevu aldı"
Kemaloğlu, "Aşağı yukarı 25 bin üreticimiz TMO'ya fındık satmak üzere bugüne kadar 60 bin ton için randevu aldı. Günlük alımlarımız bin tonu aştı. İnşallah bin 500 - 2 bin artarak devam edecek. Bölgede aktif alım yaptığımız nokta 30'a ulaştı. Ordu'nun da içerideki ilçelerine haftanın belli günlerinde alım için gidiyoruz. Rahatlıkla söyleyebilirim bugün itibariyle alımlar bir düzene girdi. İnşallah üreticiler TMO'nun alım performansını önümüzdeki günlerde artarak izleyecekler." şeklinde konuştu.
Randevuların gerçekleşme oranının yüzde 70 olduğuna işaret eden Kemaloğlu, "Bizden randevu alan üreticilerin hepsi fındığını satmaya gelmiyor. Bu da bizim günlük performansımızı olumsuz etkiliyor. Eğer üreticilerimiz fındığını satmak için randevu alıp gelmeyeceklerse randevularını iptal etmeleri lazım. TMO iş yerlerine haber vermeleri lazım." ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki günlerde fındığa ilişkin piyasanın daha da oturacağını dile getiren Kamaloğlu, "İnşallah eksikler tamamlanmış olacak. Biz Karadenizli fındık üreticilerimize daha iyi şartlarda daha memnun olacakları şekilde hizmet ediyor olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
"Kısa zamanda fındık fiyatı yerini bulacaktır"
Bir gazetecinin, son günlerde sosyal medya aracılığıyla televizyonlarda yer alan fındık bahçelerindeki dalların kesilmesi ve ürünün yakılmasına ilişkin sorusu üzerine Kemaloğlu, şöyle konuştu:
"Ben Giresunluyum. Akşam bir kanalda izledim. Fındık kesen kadının yaktığı, kestiği fındıklık ham fındıklık. Dikkat ettiniz mi? Bilmiyorum. Orman arazisi. 'Fındık yakıyor' dedikleri renginden de gördünüz, çürümüş fındık. Evet üreticilerimizin fiyat beklentisi var. 'Fiyat keşke daha iyi olsaydı' diyebilir. Ben de yörenin çocuğuyum. Benim babam da fındık üreticisi. Ama ortada ciddi bir algı sorunu var. Biz görevimizi yapıyoruz. Hükümet bir karar vermiş. Fındığa müdahale kararı almış. 10 lira, 10,50 lira müdahale fiyatı açıklamış. Bizim Giresun kalitede ödediğimiz gerçekleşen fiyat 10,71 lira. Açıkladığımız fiyat 10,50 lira."
Kemaloğlu, kamuoyunda fındığın alım fiyatının 7-8 lira olarak belirtildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Sormak gerekmez mi, hangi fındık? Randımanı 35-40 aralık ise 7,5-8 tartışabilirsiniz ama 50 randıman fındık TMO'nun belirlediği kriterlerde fındığı benim Karadenizli hemşehrim gidip 7,5-8 liraya satmaz. Bir hafta, 10 gün sabreder. Biz de bunu söylüyoruz. Bizde sınır yok. Biz fındık üreticisinin bize yönelen bütün fındığını almayı taahhüt ediyoruz. Para sorunumuz yok. 'Bir hafta içinde ödeyeceğiz' diyoruz. Üreticilerin bize yardımcı olması gerekiyor. Panik yapmaması, biraz sabretmesi, ucuza fındığını satmaması gerekiyor. Eğer üreticiler bu konuda yardımcı olursa göreceksiniz kısa zamanda fındık fiyatı yerini bulacaktır. TMO taahhüt ediyor, sınırımız yok. Zaman sınırımız da yok, aylarca buradayız. Fındık üreticisinin son fındığı gelene kadar alcağız."
Kemaloğlu, bazı kişilerin medyada fındığa ilişkin farklı algılar yaratmaya çalıştığını, buna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Bir gazetecinin, "fındık fiyatında revize olma gibi bir imkan var mı?" sorusuna Kemaloğlu, "Ben buna 'evet, hayır' cevabı veremem'. Nihayetinde bu fiyatı hükümet belirledi. Bize bir görev verdi. Biz o belirlenen fiyatla alıma girdik. Tartışmalar var ama bugün ben buna ilişkin bir şey diyemem. 'Bu saatte artar, azalır', farklı bir şey söylemem çok doğru olmaz." yanıtını verdi.