Fıstık rekoltesinde düşüş beklentisi

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Aslan, "Yağış da olmadığı için geçen yıl meyve, gözlerini döktü. Geçen senenin gözlerinin büyük bölümü döküldüğü için bu yıl rekoltede düşüş bekleniyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, uzun yıllar ortalaması 120 bin ton olan Antep fıstığında geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bu sene rekoltenin düşmesini beklediklerini söyledi.

Aslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son iki yıldır Antep fıstığı rekolte tahmini için kendilerini görevlendirdiğini belirtti.

Enstitü koordinasyonunda bölgedeki Antep fıstığı üretiminin yüzde 97'sini gerçekleştiren 6 ilin yetkilileriyle ağustos ayında bir araya gelerek rekolteyi belirleyip açıkladıklarını kaydeden Aslan, illerde gıda tarım ve hayvancılık müdürlerinin ilçelerden verileri aldıktan sonra Gaziantep'teki nihai toplantıya katıldığını anlattı.

Antep fıstığında uzun yıllar ortalamasının 120 bin ton olduğuna işaret eden Aslan, buna karşılık 2015'te rekolteyi 144 bin ton, 2016'da da 170 bin ton olarak tahmin ettiklerini anımsattı.

Antep fıstığının bir yıl yüksek ürün verdiğini diğer yıl üretimin azaldığına işaret eden Aslan, bölgede fıstık üretiminin büyük oranda kuru şartlarda yapıldığını ve meyvenin kuraklığa dayanıklı olduğunu aktardı. Aslan, şöyle devam etti:

"2016 yılı yağışına baktığımızda bölgemiz için, hatta ülkemiz için kurak geçti. Bölgemiz için normal yağışların yüzde 50'si ancak alındı. Buna rağmen Antep fıstığı ağaçları biraz küçük kalsa da meyvesini verdi. Antep fıstığı, meyve gözlerini bir yıl önceden oluşturur. Geçen yıl hem kuraklık yaşandı hem meyvesini artırdı. Dolayısıyla ağaç, bayağı yoruldu. Yorulduğu için, rezerv besinlerini de tüketti. Yağış da olmadığı için geçen yıl meyve gözlerini döktü. Geçen senenin gözlerinin büyük bölümü döküldüğü için bu yıl rekoltede düşüş bekleniyor. Gıda tarım ve hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerimiz, mayıs ayında yapmış oldukları ön tahmini TÜİK'e bildiriyor. Burada çıkan rakam Antep fıstığı için şu an 85 bin ton."

Rekoltedeki düşüş beklentisi nedeniyle fiyatta artış olduğunu kaydeden Aslan, geçen yıl sezonda 16 lira olan kuru kırmızı kabuklu Antep fıstığının fiyatının şu an 20 liranın üzerine çıktığını söyledi.

Şam fıstığından Antep fıstığına

Antep fıstığının tür adı olduğuna dikkati çeken Aslan, şunları kaydetti:

"Antep fıstığı Osmanlı döneminde Şam fıstığı olarak anılıyordu. Bu bölgede en büyük vilayet Şam'dı ve ticaret merkezi olarak meyve dünyaya Şam'dan dağılıyordu. 1960'lı yıllarda bilim insanları, 'biz niye Şam fıstığı diyoruz ki Şam, Misakı Milli'nin dışında kaldı.' diyorlar. 1960'lı yıllardan itibaren literatüre Antep fıstığı olarak giriyor. Gaziantep'teki girişimciler de isim hakkını alıyor. Coğrafi işaret belgesini de aldılar. O nedenle teknik olarak bizim savunduğumuz şekliyle Siirt'te yetişene Siirt Antep fıstığı, Şanlıurfa'da yetişene Şanlıurfa Antep fıstığı, Aydın'da yetişene Aydın Antep fıstığı denebilir."