‘GDO içermez’ projesi için Don Kişot’lar aranıyor

Ulusal Pamuk Konseyi ile İzmir Ticaret Borsası’nın Türk pamuğunun GDO’suz olma özelliğine dikkat çekmek ve Türk tekstil ve konfeksiyon sektörüne rekabet avantajı sağlamak amacıyla başlattığı “GMO Free” projesi beklenen ilgiyi göremedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından, genetiği değiştirilmemiş (GDO’suz) Türk pamuğunun “GMO Free” markasıyla dünya piyasalarına sunulması için 2010'da başlatılan “GMO Free (GDO İçermez) Projesi” beklenen ilgiyi görmedi. Bossa ve bir iki firmanın dışında projeye sahip çıkan olmadı.  

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, GMO Free Projesi ile ilgili çok büyük gelişmeler olmadığını, bu konuda konsey olarak görevlerini yaptıklarını ifade ederek, "Türkiye’de yeni bir ürün yarattık. Tekstil sanayinin bu ürüne sahip çıkması gerekiyor" dedi.  Bossa ve bir iki firmanın ürünlerinde GDO Free etiketi kullandığını,  ancak arkasının gelmediğini, dolayısıyla projenin yaygınlaşamadığına dikkat çeken Kocagöz, “Uluslararası tekstil alıcıları Türkiye’ye has bir markanın, özelliğin ürün haline gelmesine pek sıcak bakmıyorlar. Tekstilciler bu anlamda ürkek politikalar izleyerek bu ürünü yaratmakta agresif olamıyorlar. Bu yüzden biz bu projenin Donkişot’larını bekliyoruz” dedi.

Bossa’nın, ürettiği kot pantolon ürünlerinde “GMO Free” etiketini kullandığını hatırlatan Kocagöz, “Pazarın istediğiyle ilgili bir durum var. ‘GDO’suz ürün giydirmek istiyorum, ben böyle bir marka yaratmak istiyorum’ dendiğinde sektörde bir ilgi var. En son Bir Japon firması bayan kozmetiğinde kullanmak için GDO’suz Türk pamuğundan aldı. Talepler var, ama yavaş geliyor. GDO’suz pamuk Türkiye için çok önemli bir fırsat” diye konuştu.  

Çırçır fabrikalarının sektörün çok gerisinde fabrikalar olduğunu ve bu tip inovatif ürünlere girmediklerini vurgulayan Kocagöz, sözlerine şöyle devam etti: “Piyasanın isteğine göre örneğin Better Cotton’da olduğu gibi çok satılan bir ürün olduğunda ilgi duyuyorlar, o zaman herkes ilgi duyuyor, piyasada denge olmuyor.”

‘GDO Free’ sektörün markalaşmasını sağlayacak

UPK ve İTB olarak Türk pamuğunda GDO’suz marka yarattıklarını vurgulayan Kocagöz,  kontrol mekanizmasını yarattıklarını, sertifikasyon aşamalarının raporlamalarının standartını yazdıklarını dile getirdi. Kocagöz,  İTB ve UPK tarafından 2010'da başlanan çalışmalar sonucunda pamuk balyalarından başlamak üzere pamuktan mamul tüm tekstil-konfeksiyon ürünlerine “GMO Free” ibaresinin etiket olarak yazılmasına karar verildiğini hatırlattı.

Ülkemiz pamuklarının “%100 GDO içermez” (%100 GMO Free) ve bu pamuklardan mamul ürünlerin “%100 GDO İçermeyen  (GMO Free) Türk pamuğundan üretilmiştir”  ibaresi ile etiketlenmesinin  ülkemizin bu sektörde markalaşmasına katkı sağlayacağına dikkat çeken Kocagöz, bilinç düzeyi yüksek tüketicilerin tercihlerini olumlu yönde etkileyeceğine de işaret etti.  Kocagöz, Türk pamuğundan üretilen tüm tekstil ve konfeksiyon ürünleri için bu özellik kullanılarak dünya liginde fark yaratmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Standartı da oluşturuldu

Türk pamuğu ile üretilmiş her tekstil-konfeksiyon ürünün “GMO Free” etiketiyle dünya pazarında yer bulabileceğini savunan Kocagöz, “Bu nedenle lif pamukta başlattığımız bu ‘Kalite Kimlik Adımı’nı Türk Tekstil sektörünün nihai ürünlerine taşımak için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde yapılacak etiketlemenin uluslararası kabul görmüş kontrol kuruluşlarınca gerçekleştirilmesi amacıyla “GMO Free Standart” oluşturuldu. Böylece isteyen iplik, kumaş, konfeksiyon işletmesi ve entegre sanayi kuruluşları ürettiği ürünlerin GMO Free olarak etiketlenmesi amacıyla ilgili sertifikasyon kuruluşlarına başvurabiliyor” bilgisini verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir