Gemlik zeytinine barkodlu logolu, hologramlı koruma
Gemlik dışında farklı illerde Gemlik tipi siyah zeytin fidanı ekilse dahi aynı kaliteye ulaşılamayacağına dikkati çeken üreticiler; çareyi logolu, barkotlu ve hologramlı etiket kullanarak tüketici farkındalığı sağlamakta buldu.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Zehra ORUÇ
BURSA - Üye profili ağırlıklı zeytin üreticisinden oluşan Gemlik Ticaret Borsası, son yıllarda ciddi kan kayıpları yaşayan Gemlik tipi siyah zeytinin korunması konusunda önemli projelere imza atıyor. Gemlik dışında farklı illerde Gemlik tipi siyah zeytin fidanı ekilse dahi aynı kaliteye ulaşılamayacağına dikkati çeken üreticiler; çareyi logolu, barkotlu ve hologramlı etiket kullanarak tüketici farkındalığı sağlamakta buldu. Gemlik Ticaret Borsası'nın 2003 yılında ilçeye özgü coğrafi işaret olarak tescilini aldığı Gemlik tipi sofralık siyah zeytinini korumaya yönelik yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Bundan böyle başka yörelerde yetiştirilen zeytinler Gemlik zeytini markası ile satılamayacak. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile yürütülen "Gemlik Zeytini Coğrafi İşaret Kontrol Sisteminin Oluşturulması" projesiyle tüketicilerin yanıltılmasının önlenmesi ve haksız rekabetin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Son yıllarda iklim şartlarında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle zeytinde maliyetin ciddi oranda arttığına dikkat çeken Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Acar, "Mahsulün küçük olması ağaç dalında kalmasına sebep oldu. Toplamasında makine kullanmadığımız için çalışanlara da zorluk yaşattı. Dolayısıyla maliyetler de epey arttı. Bu durumu fırsat bilen diğer bölgeler, Gemlik tipi siyah zeytin fidanı ekmeye başlayarak daha düşük maliyetle ürün elde etti. Daha ucuza satarak haksız rekabet oluşturdu" dedi. 'Gemlik Zeytini Coğrafi İşaret Kontrol Sisteminin Oluşturulması' projesiyle bu tür haksız rekabetin önüne geçeceklerini ifade eden Acar, "Gemlikli üreticiler olarak logolu, barkotlu ve hologramlı etiket kullanarak tüketici farkındalığı sağlayacağız. Logolarımızı hazırladık. Konuyla ilgili bir komisyon kurduk" diye konuştu.
Tarım ürünlerine yönelik çıkarılan 'Tarladan Sofraya Yasası'nın da sektördeki sorunların önüne geçmede büyük önem arz ettiğini belirten Acar, "Tüketici artık aldığı ürünün hangi bahçede yetiştiğini görebilecek. Bu sistem biraz zaman alacak elbette ama coğrafi işaret kontrol sistemi projesi ile buna benzer bir çalışmayı Gemlik olarak zeytinimizde başlatmış olacağız" ifadelerini kullandı. Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgeye has üretilen Gemlik zeytininin coğrafi işaretine yönelik logo çalışması yaptık ve alt yapısını tamamladık. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile yürüttüğümüz proje ile Gemlik zeytinini korumayı amaçlıyoruz. Türkiye'nin her bölgesinde zeytin üretiliyor ve Gemlik tipi siyah zeytin olarak pazara sunuluyor. Bu da bölgemizde üretim yapan üreticiler açısından haksız rekabet oluşturuyor. Birkaç ay içinde hayata geçireceğimiz sistem, tüketicilerin bu bölgede üretilmiş gerçek Gemlik zeytinini ayırt etmesini kolaylaştırarak, bölge üreticisini koruyacağız. Bölge dışındaki hiçbir üretici bu ibareyi kullanamayacak."
Bölgede ağırlıklı Gemlik tipi sofralık siyah zeytin üretimi yapıldığını ve zeytinyağının az da olsa borsada işlem gördüğünü belirten Acar, zeytinin Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin aileyi ilgilendiren bir ürün olduğunu ve Gemlik ilçesinde de 300'e yakın zeytin işletmesi olduğunu kaydetti. Sofralık siyah zeytinin geçen yıl pazara yüzde 50'lik bir kayıp olarak yansıdığını ifade eden Acar, bu yıl için de karamsar bir tablo çizdi.
Üretici kalitenin yükseleceğini düşünüyor
- Zeytininin talebi de fiyatı da artacak
Solive İşletme Sahibi Mahmut Solaksubaşı, geçtiğimiz yıl zeytinciliğin Gemlik'te çok parlak bir yıl geçirmediğini ifade ederek, zeytinin bakıma, müstahsilin de devlet desteğine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Gemlik zeytininin diğer yörelerin zeytininden çok farklı olduğunu dile getiren Solaksubaşı, "Gemlik tipi siyah zeytin fidanı başka bölgelerde ekilse de aynı kalite elde edilemeyecektir. Bu muhakkak fark eder. Şubat- mart ayı gibi start alacak olan Gemlik Zeytini Coğrafi İşaret Kontrol Sisteminin Oluşturulması projesi ile Gemlik zeytini tamamen bölgemize ait olacak. Gemlik zeytini kendi logosuyla satılacak. Bu da talebi ve fiyatı yükselecek. Dolayısıyla müstahsil daha çok bakım yapacak ve daha kaliteli zeytin üretilecek" dedi.
- Gemlik zeytini kokusundan tanınır
Durmaz Zeytin ve Gıda AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Durmaz, Gemlik zeytininin kokusundan dahi diğer zeytinlerden ayırt edilebileceğini ifade ederek, "Logolu, barkotlu ve hologramlı etiket uygulamasını tüketicinin farkındalık sağlaması konusunda olumlu bir gelişme. Türkiye'de tüketicinin gıdada dahi fiyat kriteri üzerinden alışveriş yaptığını vurguladı. Durmaz, "Bir tüketici Londra'da bizim ürünümüzü her yerde bulurken, İstanbul'da bulması mümkün olmayacak. Çünkü bizde hedef fiyat kriteri değil, kalite arayan müşteri. Bu sebeple bu yıl biraz daha ihracat odaklı hareket ediyoruz" şeklinde konuştu.
- Türk Malı'na ayrı bir güven var
Körfezim Zeytinyağı Pazarlama-Finans Müdürü Abdullah Kılıç, üreticinin her yıl gerek ambalaj gerek teknik açıdan üründe yeniliğe gittiğini, bu konuda da Gemlik zeytini markasının korunmasının önemli olduğunu vurguladı. Tüketicinin ambalajı ve lezzeti açısından farklı ürünler istediğini belirten Kılıç, "Firma olarak geçtiğimiz yıl soğuk sıkım ürününü oluşturduk. Bu ürünü 1 litre cam ambalajda kendi markamızla piyasaya sürdük ve satışlarda hedeflediğimizin üzerine çıktık. Yurtdışında özellikle Uzakdoğu pazarının büyüdüğünü gözlemliyoruz. Bu sene Doğu Türkistan'a da ürün göndereceğiz. Yurtdışı pazarlarında 'Türk Malı' yazan ürünlere karşı ayrı bir güven var" diye konuştu.