Gübre üretimi ve satışına belge zorunluluğu geliyor

Gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere her bir satış noktası için “Gübre Dağıtıcılık Belgesi” alma zorunluluğu konulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere, her bir satış noktası için “Gübre Dağıtıcılık Belgesi” alma zorunluluğu getiriliyor. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, "Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yönetmelik ile gerek gübrelerin suç ve terör örgütlerince patlayıcılarda kullanılmasının önlenmesi ve vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, gerekse tarım sektöründe gübrelere ilişkin "ürün güvenliğinin" temin edilebilmesi için gübre hareketlerinin izlenmesinde, piyasada kontrol ve denetimin güçlendirilmesi ve piyasanın kayıt altına alınmasında ek tedbirler getirilecek.  

Gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere her bir satış noktası için “Gübre Dağıtıcılık Belgesi” alma zorunluluğu konulacak, söz konusu belge Bakanlığın il müdürlüklerince başvurular üzerine yapılacak inceleme sonucu verilecek. Gübre üreticileri, gübre dağıtıcı belgesi olan gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla piyasaya ürün arz edebilecekler. Belgesi olmayan satıcılar vasıtasıyla piyasaya ürün arz edilemeyecek, ancak tarımsal üretim yapan/yaptıranlar ile ham madde olarak kullanan gerçek ve tüzel kişilere doğrudan ürün satışı yapılabilecek.  

Dağıtıcılar, lisanslı üreticilerin tescil edilmiş ürünlerini piyasaya sunabilecek. Üreticiler, ambalajında “tescil ve parti numarası” yer almayan ürünleri piyasaya veremeyecek.  Ürün ambalajının uyarılar bölümünde "Toprak ve/veya yaprak analizi yaptırılarak gübre kullanılması tavsiye edilir" ibaresi yer alacak. 

Belirtilen yükümlülüklere uymayanlara 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun çerçevesinde idari yaptırımlar uygulanacak. Halen gübre satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler için değişikliğin yayım tarihinden itibaren üç ay içerisinde gübre dağıtıcılık belgesi alma zorunluluğu getirilecek. Üreticilerin ürün ambalajında tescil ve parti numarası ile tavsiye uyarısını yazma zorunluluğuna uyumları için iki yıl uyum süresi tanınacak.  

Bu alanda alınacak başka tedbirler ve yapılacak düzenlemelere ilişkin Bakanlığın çalışmaları devam edecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir