Havza Bazlı Destekleme Modeli, ‘Milli Tarım Politikası’nın temeli olsun

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Şen, "Ülkemizin kaynaklarının israf edilmesini, peşkeş çekilmesini istemiyoruz. Tarımda milli politikaların saptanması geç kalınmış ama doğru bir hedef" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Soner CAVKAYTAR

ESKİŞEHİR - Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, planlı tarımsal üretimin ilk adımı olan ‘Havza Bazlı Destekleme Modeli’nin Milli Tarım Politikası’nın temeli olmasını arzuladıklarını ifade etti. Tarımsal üretimde planlamanın önemine işaret eden na dikkat çeken Şen, “Biz çiftçiler saptanan 941 havzada planlı üretim yapılmasının yanındayız.

Ülkemizin kaynaklarının israf edilmesini, peşkeş çekilmesini istemiyoruz. Tarımda milli politikaların saptanması geç kalınmış ama doğru bir hedef” dedi.

Tarım faaliyetlerinin planlama çerçevesinde yapılması, toprakların boşa ekilmemesi, üretilen ürünlerin elde kalmaması ve arz talep dengesizliğinin yaşanmaması için yapılan Havza Bazlı Destekleme Modeli ile tüm ilçelerin iklim, toprak, topografya, verim, su kısıtı gibi faktörler açısından incelenmesiyle belirlenen havzalarda 19 ürün üretiminin destekleneceğini vurgulayan Şen, “Dünya tarımsal üretimi az maliyetle kaliteli üretimi başarıyorsa, bizim iklim, toprak ve sulama avantajlarımızla çok daha iyisini yapabiliriz. Belirlenen 19 üründe destek vardı ama şimdi işin içine planlı üretim giriyor. Bu planlama bir başlangıç olsun, ürünler bir avantaj sağlamıyorsa desteklemesi kesilsin” diye konuştu.

Şen, “Çiftçinin ürününden daha fazla gelir sağlaması, maliyetlerini azaltması, yeni pazarlama ve satış kanalı yaratması üretici birliklerinin şirket gibi çalışmasına bağlı” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir