Hububat üretiminde artış bekleniyor

Bu yıl yağışların ortalamanın altında kalmasına rağmen dağılımının iyi olması çiftçiyi sevindirdi, hububat rekoltesinde yüzde 8 artış bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

KONYA - Türkiye genelinde bu yıl yağış dağılımlarının iyi olmasından dolayı hububat rekoltesinin geçen senenin yüzde 8 üzerinde olmasının beklendiği bildirildi. Ulusal Hububat Konseyi'nin (UHK) raporundan derlenen bilgiye göre, Türkiye'de 1 Ekim 2016-31 Mayıs 2017 tarihlerindeki genel yağışlar hububat için verimli oldu.

Adana çevresi ve Güneydoğu Anadolu'da hububat hasadının başladığı ve verimin iyi olduğuna işaret edilen raporda, şu tespitlere yer verildi: "Adana'da buğday hasadı devam etmekte olup, verim dekar başına 550-650 kilogram civarında seyretmekte. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mart ayının kısa süreli olarak kurak geçmesi arpa üzerine bir miktar olumsuzluk yaratsa da nisan ve mayıs yağışları ile toparlanma gözlemlenmiştir. Arpanın hasadı büyük ölçüde tamamlanmış olup verimi dekar başına 400-500 kilogram civarında. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde buğday hasadı yeni başladı. Verim, dekar başına 500-650 kilogram aralığında seyretmekte. Konya ve çevresinde geç gelen yağış ve akabinde soğuk ve özellikle kar yağışlı geçen bir kış sonrası mart, nisan ve mayıs aylarında alınan yağışla birlikte rekolte geçen seneye göre yüzde 20-30 artacaktır."

22 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor

UHK Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, Türkiye'de yağışlar uzun yıllar ortalamasının yüzde 15.6 altında gerçekleşmesine rağmen yağış dağılımlarının iyi olmasından dolayı, hububat rekoltesinin geçen senenin yüzde 8 üzerinde olmasını beklediklerini belirterek, "Türkiye genelinde bu yıl 21.5 ila 22 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor. Dünya genelindeki hububat verimi de gayet olumlu düzeyde. Stokların seviyesi 5 yıldır aynı seviyede korunuyor. Son 5 yıl içerisinde elde edilen stoklarda hiçbir kayıp yaşanmamıştır" dedi.