Hububatçılar, yeni pazar arayışında

Altunkaya: İhracatın artırılması, yeni pazarlar bulunması ve mevcut pazarlardaki yerimizin korunması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneydoğu'dan, 153 ülkeye ihracat gerçekleştiren hububatçılar, yeni pazar arayışlarını sürdürüyor. 

Birlikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, birliğin yönetim kurulu toplantısı yaptığı açıklamada, GAP Eylem Planı'nın devreye girmesiyle bölgedeki tarımsal üretimde büyük artış beklediklerini ifade etti. 

Anadolu'nun bereketli topraklarından elde edilen ürünlerin dünya pazarlarında hakettiği değerlerde satılması için çaba gösterdiklerini vurgulayan Altunkaya, şunları kaydetti: 

"Yürüttüğümüz araştırmalarla ürünlerimizin farklı kültürlerle hangi ortak paydada buluştuğunu tespit ediyor, bu ürünlerimizi onların kültürleriyle kaynaştırıp tanıtıyoruz. Özellikle birliğimize bağlı olarak faaliyet gösteren Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu, 7 kıtada özveriyle çalışıyor. Uluslararası fuarlarda gördüğümüz ilgi, 2015'te ihracatın artırılması konusunda önemli sonuçlar veriyor." 

Altunkaya, 7 kıtada 153 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, yeni pazar arayışlarının ise devam ettiğini bildirdi. 

Tanıtım çalışmalarına paralel markalaşma sürecinin de hızlandırılması gerektiğine dikkati çeken Altunkaya, şöyle devam etti: 

"Dünya pazarlarında marka bilinilirliği çok önemli. Ürünleri markalaşmış ülkelerin pazarlardaki payı şüphesiz daha yüksek. Firmalarımızın bu anlamda markalaşma süresine önem vermesi ve dünya standartlarında ürünlerin pazarlara sunulması, beraberinde başarıyı getirecektir. 21. yüzyıl dünyasının olmazsa olmazları arasında Ar-Ge ve inovasyon ile markalaşmak yer alıyor. Bunların göz önüne alınması halinde ihracatçımızın önünü kimse kesemeyecektir." 

"Türk ürünlerine yönelik karalama kampanyası var"

Türk ürünlerinin yurtdışı pazarlarda ilgi görmesinin bazı ülkeleri rahatsız ettiğini ve bu ülkeler tarafından karalama kampanyaları başlatıldığını vurgulayan Altunkaya, bu konuda sürdürdükleri çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: 

"İhracat yaptığımız birçok ülkenin gerek parlamenterlerini gerekse konuyla ilgili yetkililerini Gaziantep'e davet ederek, fabrikalarda bütün üretim aşamalarını incelemelerini sağlıyoruz. Bu bağlamda Türkiye'de inceleme yapmaya gelen yabancı heyetler olumlu izlenimlerle ülkemizden ayrılıyor ve dünya pazarlarında ürünlerimize sahip çıkıyorlar. Birlik olarak, ihracatın artırılması, yeni pazarlar bulunması ve mevcut pazarlardaki yerimizin korunması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz."