İtalya, Nazilli'den kestane ithal ediyor

Fransa ve İtalya'da hastalık kestane ağaçlarını vurunca Nazilli'den ithalat yapmaya başladılar. Talep nedeniyle kestane fiyatlarında yaşanan artış şekerleme piyasasını vurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ - BURSA

Hava kirliliği nedeniyle oluşan hastalıklar Bursa’da kestane ağaçlarını köreltiyor. Bursa’nın milli markası Kafkas, son yıllarda hammaddesi olan kestaneyi Aydın'ın ilçesi Nazilli’den temin ederken, aynı hastalık nedeniyle ülkelerinde çiğ kestane bulamayan İtalya ve Fransa’daki kestane şekeri üreticileri de Nazilli pazarına göz koydu. Kestane fiyatları piyasa değerinin üstüne çıktı.

İtalya ve Fransa’nın kestane şekerinde önemli üretim payı olduğunu söyleyen Kafkas Genel Müdür Yardımcısı İncifer Egel, özellikle yılbaşı döneminde yurtdışında çok rağbet gördüğünü belirtti. Son yıllarda, kestane ağaçlarında hava kirliliğine bağlı olarak gerek yurtiçi gerek yurtdışında hastalık görüldüğünü ve Bursa’da ciddi kayıpların yaşandığını ifade eden Egel, "Bursa’da hastalık nedeniyle kestane ağaçları yok oluyor. Hastalık kurt gibi kestane ağacını çürütüyor ve bir daha kendine gelemiyor. Hastalıkla mücadele için Uludağ Üniversitesi 2 yıl önce çalışma başlattı. Projeye biz de destek veriyoruz. Yeni ağaçlar da ekiliyor" dedi.

Hastalığın Nazilli’de de olduğunu ve mücadele edildiğini ifade eden Egel, İtalya’da da hastalık başlayınca bu ülkedeki alıcıların Fransa gibi Nazilli’den kestane aldığını belirterek, "Köylü, direkt ihracat yapabildiği için fiyatları yukarı çekti. Alıcı sayısı arttınca bölgede kestane bulmakta zorlanıyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir