Kabak aşısı'kabak tadı' verince...

Yaz aylarının en çok tüketilen ürünlerinden karpuzda bu yıl tüketimin azalması piyasayı olumsuz etkiledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karpuz üreticilerine göre, 'kabak aşısı' nedeniyle insanlar artık karpuz tüketmiyor. Ödemiş'teki karpuz pazarında toptan fiyat 10 kuruşa kadar geriledi.

Türkiye'nin önde gelen karpuz üretim merkezlerinden Ödemiş'te üreticiler, işlerin durgunluğundan yakınıyor.

Bir römork dolusu karpuz 200 lira

Tarladan kestikleri ürünü sabah saatlerinde römorklara yükleyerek pazara getiren üreticiler, alıcı olmamasından şikayet ediyor. Pazarda bir römork dolusu karpuz, 200-250 liradan satılıyor.

Çok sayıda römorkun sıralandığı pazarda satılamayan karpuzları yollara döken bazı üreticiler, durgunluğun kabak aşısı karpuzuna bağlı olduğunu belirtiyor.

Seyrek köyünde 100 dönüm arazide karpuz ürettiğini anlatan Ertan Çepni, 30 yıldır bu işi yaptığını, tüketimin bu kadar düşük olduğu bir sezonu hatırlamadığını söyledi.

Karpuz piyasasında kabak aşısının yaygınlaştığını ifade eden Çepni, görünüm itibarıyla çekirdek karpuzdan ayırt edilemeyen bu ürünlerin renklerinin daha canlı olmasına rağmen tatlarının karpuzdan çok kabağa benzediğini kaydetti.
Çepni, şöyle konuştu:

"İnsanlar sıcakların başlamasıyla karpuz tezgahlarına koştu. Ancak kabak aşısının karpuz tadında değil kabak tadında olması insanları karpuzdan soğuttu. Kabak aşısından bıkan vatandaş karpuz tüketmeyi bıraktı. Piyasanın en canlı olması gereken günlerde sinek avlıyoruz. Çünkü kimse karpuz yemek istemiyor. Manavlar da ürünü satamadıkları için pazara gelmiyor. Geçen yıl kilogramı 30 kuruş olan toptan satış fiyatı 10 kuruşa düştü ama yine de alıcı yok. Maliyet fiyatı olması nedeniyle bunun altına da inilemez."

karpuzlar-tarlada-kaldi-nedeni-kabak-asisi,fc4w2pkkbkgylub8zrdlha.jpg

Ürün tarlada kaldı

İlçede karpuz üretim ve ticaretiyle uğraşan Nihat Öztürk de kabak aşılı karpuzun hastalıklara karşı daha dayanıklı ve verimli olduğunu bu nedenle bir çok üreticinin bunu tercih ettiğini söyledi.

"Kabak aşısı 7-8 yıl önce piyasaya girdiğinde bugünleri göreceğimizi tahmin ediyorduk. Şimdi bunun cezasını çekiyoruz" diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üretici, kendi ayağına kurşun sıktı. Daha fazla üretmek için kabak aşısına koştu. Ama ürettiği ürünün karpuz değil kabak olduğunun farkına varamadı. Şimdi insanlar karpuz yemek istemiyor. Olan, gerçek karpuz üreticisine oldu. Romörkler dolusu karpuz satılmayı bekliyor. Satış olmayınca üretici, karpuzu tarlada bırakmayı tercih ediyor. Çünkü 10 kuruşluk fiyat, ürünü toplayıp pazara getirmeye yetmiyor."

"Artık herkes üretebiliyor"

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ise kabak aşılı karpuzun daha dayanıklı olması nedeniyle her toprakta yetiştirilebildiğini, bu nedenle artık Türkiye'nin her yerinde karpuz üretilebildiğini anlattı.

Kocaağa, "Kabak aşısıyla birlikte artık herkes karpuz üreticisi oldu. Üretim ülke genelinde arttı. Buna çözüm bulmanın yolu karpuz suyu üretiminden geçiyor. Diğer meyve sularında olduğu gibi karpuzun da suyu üretilmeli" ifadelerini kullandı.

 

    

Bu konularda ilginizi çekebilir