Kanatlı sektöründe ihracat geriledi

Kanatlı sektöründe ihracat 2014 yılına göre geriledi. TZOB Başkanı Bayraktar, Brezilyalı, Taylandlı üreticilerin Ortadoğu ülkelerine ihracat gerçekleştirmesine rağmen Türkiye'nin bu fırsatları değerlendiremediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kanatlı sektöründe ihracattaki sıkıntının sektörü olumsuz etkilediği söyledi.

TZOB verilerine göre 2014 yılında 651 milyon dolar olan kanatlı eti ve ürünleri ihracatı 2016'da 361 milyon dolara geriledi. 2014'te 401,9 milyon dolar düzeyindeki yumurta ve yumurta ürünleri ihracatı ise 2016 yılında ihracat 289,6 milyon dolar oldu.

TZOB Başkanı Bayraktar, ihracatta yaşanan gerilemeye ilişkin, "Başta Irak olmak üzere yakın pazarlardaki sıkıntılar, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunlar, Suriye ve Irak’ın neden olduğu ulaşım sorunları ihracatı olumsuz etkiledi" değerlendirmesinde bulundu.

"Sektörün kapasitesi iç talebin çok üzerinde"

Kanatlı sektörünün, yüzbinlerce kişiye istihdam sağladığını ve büyük miktarlarda ihracata olanak tanıdığını ifade eden Bayraktar,  "Ülke içi tüketim belli noktalara ulaşmıştır. Sektörün kapasitesi ülke ihtiyacının çok üzerindedir. İhracattaki tıkanmalar sektörü zor durumda bırakmaktadır. 2014 yılı ihracat rakamlarını yakalaya bilmemiz hatta çok daha üzerinde ihracat yapabilmemiz için yeni bir ihracat stratejisi belirlenmelidir. Dünyanın öbür ucundan Brezilya’dan, Tayland’dan gelip de yanıbaşımızdaki Ortadoğu ülkelerine milyarlarca dolarlık ihracat yapılırken, ülkemizin bu fırsatları değerlendirememesi gerçekten düşündürücüdür" dedi.

Aralıkta süt üretimi arttıSüt üretimi verileri açıklandı

Su ürünleri ihracatı 793 milyon dolar olduSu ürünleri ihracatı 793 milyon dolar oldu

Yumurta üretimi arttıYumurta üretimi arttı

Bu konularda ilginizi çekebilir