Kayısı hasadı başlıyor
Silifke'de, üretici fiyat düşüklüğünden endişe ediyor
MERSİN - Önemli kayısı üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde, üreticiler ürünlerinin fiyatının geçen yılki gibi düşük olmasından endişe ediyor.
Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Gürses, ilçede erkenci cins ürünün ilk hasadının yapılmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl açık alanda hasadı yapılan ilk kayısının kilosunun 3 liradan satıldığını, bu yıl ise ürünün 2,5 liradan alıcı bulduğunu kaydetti.
Geçen yıl sezonda kayısının kilosunun 12 kuruşa kadar düştüğünü ve bu nedenle bazı üreticilerin ürünlerini yol kenarına döküp tepkilerini dile getirdiğini ifade eden Gürses, üreticinin bu yıl da aynı endişeyi yaşadığını belirtti.
Bu yıl ilçe genelindeki bin 200 dönüm kayısı bahçesinden yaklaşık 12 bin ton kayısı hasadının yapılmasının planlandığını bildiren Gürses, şu bilgileri verdi:
"İlçede kayısı üretimi, 2003 yılında İtalya'dan getirilen 25 bin adet Ninfa cinsi fidanın 100 dönüm araziye dikilmesiyle başladı. Her geçen yıl üretim alanını arttırarak geniş bir alanda kayısı üretimini devam ettirdik. Sezon boyunca hasadı yapılan ürünün 2 bin tonu Ukrayna, Azarbeycan, Moldova, Romanya, Gürcistan, Rusya, Lübnan ve Irak'a ihraç edilecek. 10 bin ton ürün ise Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere Türkiye'nin değişik illerine gönderilecek. Dileğimiz geçen yılki gibi fiyatların bir anda aşağılara düşmemesi. Fiyatlar düşerse üreticilerimiz masraflarını alamadığı gibi zarar edip mağdur olurlar."
Toplantılar düzenleyerek çiftçileri bilinçli üretim yapmaları konusunda bilgilendirdiklerini anımsatan Gürses, "Yurdun değişik bölgelerinde düzenlenen seminerler ve tarım fuarlarına da katılarak hem ürettiğimiz ürünleri tanıtıyoruz hem de oradan aldığımız teknik bilgileri üreticilerimize aktarıyoruz" diye konuştu.