Kayseri'de iyi tarım için kollar sıvandı

Kayseri'de tarımda verimlik için eğitim çalışmalarına odaklanıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçinin modern tarıma daha hızlı bir şekilde uyum sağlaması amacıyla eğitim çalışmalarına odaklandı. Çiftçilerin bilinçli tarım yapmalarına yönelmelerini sağlamak amacıyla bir dizi proje yürüttüklerini kaydeden Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, "İyi tarım uygulamaları kapsamında çiftçilere verdiğimiz eğitimlerin meyvelerini aldık. Organik üretim yapan çiftçilerimizin, hem ucuz ve kolay üretim yapmalarını, hem de veriminin ve gelir seviyesinin artmasını hedefliyoruz" dedi. "Yükte hafif pahada ağır ürünler üretmeliyiz"diye konuşan Kayacan, "Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak, bu şehirde artık yeni markaların, yeni ürünlerin çıkması lazım. Dünyada da büyük ülkeler, büyük firmalar böyle yapıyor. Bizde büyük düşünmek zorundayız. Yaptığımız tüm çalışmaları bilimsel yapmamız gerekiyor. Anam babam usulü işler bitti artık. Bunun mücadelesini hep birlikte vermeliyiz" diye ifade etti.

Yurt dışından ülkemize getirilen bütün ürünlerin üretimlerini Kayseri'de yapacaklarını dile getiren Kayacan, "Tamamı yerli ve tamamı milli olan projeler üretmek istiyoruz. Ar-Ge çalışmalarına kurum olarak önem veriyoruz. Şuan TÜBİTAK'ta hazır üç projemiz var" dedi.

Kayacan, iyi tarım uygulamalarında bilinçli ve eğitimli çiftçilerin olması için yaptıkları çalışmalar hakkında şunları aktardı:

" Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor Projesi' kapsamında kadın çiftçilerimize 11 gün süreyle eğitim verdik. Başarılı olan 50 kadın çiftçimize, vermikompost ünitesi kurmaları konusunda destek olduk. Ayrıca bunlar ürettiklerini ilimizdeki 2 organik ekolojik pazarda satabiliyorlar. 'Kayından Sofraya İstiridye Mantarı Projesi' ile bu alanda üretici adaylarına eğitimler verdik. Üretici sayımız 18'e ulaştı.Üreticilerin bir araya gelerek üretim ve pazar ağında daha etkin bir rol almaları için Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği'nin kurulmasında da yardımcı olduk" diye belirtti.

‘Itri-Tıbbi Bitkiler ve Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında da Kayseri'de tarımı yapılabilecek olan lavanta, melissa (oğulotu), kekik, nane, adaçayı, çörekotu, kimyon tıbbi bitkilerinin yetiştiriciliği kapsamında 25 üreticiye eğitim verdiklerini dile getiren Kayacan, “Yapılan çalışmalar sonucunda çiftçimiz atıl olan verimsiz arazilerde lavanta yetiştirerek lavantanın suyunu ve yağını çıkartarak iç piyasada değerlendirebilecek hale geldi. Bu çalışmalarımız milli projeler.Devlet politikası haline gelmesi lazım"diye sözlerini sonlandırdı.

"Toprak verimliliği için 100 milyon böcek salınacak"

Çiftçilerin iyi tarım uygulamalarını daha verimli hale getirmek ve kimyasal ilaç kullanımını en aza indirmek için çalıştıklarını söyleyen Kayacan,"Çiftçilerimizin bahçelerinde bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımları var. Meyve ağaçlarında ve sebze bahçelerinde kullandıkları kimyasal zirai ilaçları en aza indirgemek için Mayıs ayında, elma iç kurdu için 100 milyon Trichogramma böcek salınacak. Dişi böcekler burada yumurtalarını zararlı böceğin yumurtasının içine bırakacak. Böylece çiftçiler doğayı ve yabani hayatı koruyarak, doğal kaynakları daha etkin bir şekilde kullanacaklar. Çiftçiler, böylelikle yoğun kimyasal üretimi bırakıp, doğal ilaç uygulamalarına geçecek. Artık kimyasal ilaç yerine böcek üretimi yapabilecekler. Ekonomik açıdan daha karlı ve verimli hale gelecek" dedi.

"Ön plana çıkan tarım problemleri"

Tarımdaki bir diğer sorunun arazi toplaştırma sıkıntılarının olduğunu vurgulayan Kayacan,"Artık o ürün hangi ilde en karlı üretiliyorsa o il bakanlık tarafından desteklenecek.Çiftçi bu sayede ürettiği üründen para kazanabilecek.Tüm araziyi toplaştırma üzerine bakanlık çalışıyor.Havza bazlı sistem uygulaması olacak yani bir ürün en karlı nerde üretiliyorsa orda yapılacak.Örneğin herkes bugday ve kabak çekirdeği üretiyorsa biz burada kimi destekleyelim"diye konuştu.
Firmaların iyi tarım uygulamaları ile ilgili görüşleri;

Kayseri Şeker AŞ.Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer: Bilinçli bir üretim için çiftçinin eğitilmesi gerek

"Önceki yıllara göre Kayseri'de tarım alanımız biraz daha gelişti diyebiliriz.Çiftçilerimiz artık yeni makinelerle, eğitimlerle, seminerlerle birlikte öğrenerek ve görerek uyguluyorlar. Eğitim şart. Çiftçinin tarımda daha bilinçli olması lazım. Eğitimlerle desteklenmesi gerekiyor. Bilinçli bir tarım için çiftçiyi bilinçlendirerek, daha verimli daha elverişli tohumların kullanımlarını öğretmeliyiz".

Kaysesol Organik Solucan Gübresi firması çözüm ortağı Op.Dr.Cezmi Saday: Katma değerli ürünlerin üretimine geçilmesi gerek

"Kayseri'nin girişimci bir yapısı var. Kayseri 'de tarıma katma değerli ürünler katmalıyız. Artezinel tarıma yönelmeliyiz. Üretilen ürünün bir coğrafi işareti olmalı. 2015 yılında İl Müdürlüğü'nün yaptığı solucan gübresi çalıştayına büyük bir katılım vardı. Solucan gübresi üretme noktasında, Kayseri büyük bir paya sahip. İlimizin hayvansal atıkları fazla.10 bini bulan büyükbaş hayvan çiftlikleri var. Buradaki tesislerin içerisinde solucan gübresi üretim tesisi de olursa, hayvan atıkları değerlendirilmiş olacak. Süt kadar para kazanılmış olacak. Solucan gübresi üretimini daha fazla ön plana çıkarırsak, gıda takviyesini de ön plana çıkarmış oluruz".

Megasol Solucan Gübresi firma ortağı Hakan Şenyüz: Bilinçli tarım uygulanması için eğitimlerin fazlalaştırılması lazım

"Kayseri'de bilinçli bir tarım uygulanmadığı için Türkiye geneline baktığımızda, zayıf bir noktadayız. İl Tarım Müdürlüğü'nün çalışmaları ile bir atak yapıldı. Son zamanlarda tarıma yöneliş arttı. Yapılacak çalışmalarla Kayseri tarımda iyi bir yerde olacak.Sektör olarak hala emekleme sürecindeyiz. Bakanlıktan mevcut yönetmeliğinde bir an önce çıkmasını istiyoruz".

Cansol Organik Solucan Gübre ve Tarım firması Genel Müdürü Şaban Kozan: Organik tarıma yönelmeliyiz

"Öncelikle tarım konusunda insanlarımızın bilinçlendirilmesi gerek. Bilinçli bilgili çiftçi çok az.Teknolojiye ayak uydurmalıyız. Dünya bunu yaparken biz neden yapmayalım.İsrail bize kimyasal ürün satarken kendisi bizden kimyasal bir ürün almıyor. Organik tarıma ağırlık vermeliyiz. Avrupa bizden organik solucan gübresi alırken, biz hala bu konuda bilinçsisiz".

İstiridye Mantarı üreticisi Metin Dalkılıç: Kayseri sulu tarıma geçmeli

"Kayseri'de iklimlendirme konusunda sıkıntılar var. Örneğin; mantar üretiminde kullandığımız miseli ve pamuğu burda yapamıyoruz. Kayseri'nin tarımda ön plana çıkması için sulu tarımda yapılmalı diye düşünüyorum.Mesela kekik,sumak ve baharat üretimleri gibi. Organik olan solucan gübresini de istiridye mantarı üretiminde değerlendirmeyi düşünüyoruz".