Kiraz ihracatçısı hedef büyüttü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye'nin son yıllardaki en önemli tarımsal üretim çeşitlerinden biri olan kirazda bu yıl 170 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Sezonu açan ihracatçı, Türkiye'nin üretimdeki üstünlüğünü ihracata da yansıtmayı amaçlıyor.

20130520.123204_izm003-(1)_2145931.jpg

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, kirazda ihracat sezonunu AA muhabirine değerlendirdi. Çalı, 15 Mayıs'ta erkenci türlerle başlayan kiraz ihracatının ağustos ayının ortalarına kadar devam edeceğini belirtti.
Kirazın, Türkiye'nin son yıllardaki en önemli tarımsal üretim çeşitlerinden biri olduğunu kaydeden Salih Çalı, geçen yıl 160 milyon dolarlık ihracat yapıldığını hatırlattı. "Bu yıl hava koşullarının olumlu seyretmesi durumunda ihracat 170 milyon doları bulacağını tahmin ediyoruz" diyen Çalı, erkenci bölgelerin dışında ürünün kaliteli ve bol olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin dünya kiraz üretiminin yüzde 13'ünü karşılayarak ABD'nin önünde ilk sırada yer aldığını ifade eden Çalı, "Türkiye'deki üretim her yıl artıyor. 2010 yılından bu yana üretimde dünyada birinci sırada yer alıyoruz. Yeni hedefimiz bir kaç yıl içinde ihracatta da ilk sıraya oturmaktır" dedi.

[PAGE]

"İyi bir sezon bekliyoruz"
Geçen yıl üretimin 55-60 bin tonunun ihraç edildiğini vurgulayan Çalı, bu yıl tonajda yüzde 10'luk bir ihracat artışı hedeflediklerini belirterek, "Bu yıl iyi bir sezon bekliyoruz. Bazı bölgelerde meyve tutumunda problemler olsa da üretim ve ihracatta geçen yılı geçeriz. 200 milyon dolarlık ihracatı bir kaç yıl içinde yakalayacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

20130520.123210_izm003-(2)_2145932.jpg
Salih Çalı, erkenci türlerin çıktığı bölgelerde yağan yağmurun ürüne zarar verdiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Hasat dönemindeki yağmur kirazı çatlatıyor. Meyvenin olgunlaşmadığı bölgelerde şu anda bir sıkıntı yok. Hasat döneminde yağmur ürüne zarar vermezse kaliteli bir ürünle bu yıl da dünya pazarlarında yer alacağız. Yağmura karşı çeşitli önlemler almak mümkün. Sezona girerken ağacı besleme yönünde bazı besinlerin verilmesi durumunda yağmurdan daha az zarar görür."
Çalı, kirazda en fazla ihracatın Almanya'ya yapıldığını, Bulgaristan, Rusya, Hollanda ve Ortadoğu ülkelerinin ise büyüyen pazarlar olduğunu dile getirdi.
Salih Çalı, ayrıca Ortadoğu pazarı için Suriye'deki iç savaşın olumsuzluk oluşturduğunu sözlerine ekledi.