Kiraz ihracatında 'Rusya endişesi'

Kiraz üretici ve ihracatçısı, en büyük pazar Rusya'da alım gücünün düşmesi ve Avrupa'nın da kendi üretimini artırması nedeniyle fiyatların gerilemesinden endişe ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye tarımının en önemli ihracat ürünlerinden kirazda, olumsuz hava koşullarına rağmen sezona iyi başlandı. Üretici ve ihracatçı, en büyük pazar Rusya'da alım gücünün düşmesi ve Avrupa'nın da kendi üretimini artırması nedeniyle fiyatların gerilemesinden endişe ediyor.

Türkiye'de erkenci tip kiraz üretiminin merkezi konumundaki Kemalpaşa'da, yıllık 55 bin ton kiraz üretiliyor. İlçede, bu yıl pazara ilk çıkan çeşitlerin hasadında zirai don ve yağışlar nedeniyle yaklaşık yüzde 30 rekolte düşüşü yaşandı. 

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Serdar Karasüyek, erkenci tip çeşitlerde don ve kırağı nedeniyle rekoltenin azaldığını ancak diğer çeşitlerle birlikte rekoltenin toparlanacağını belirtti.

Ürün azlığı nedeniyle etkili olan yüksek fiyatın pazara ünün girmeye başladıkça dengeye oturacağına işaret eden Karasüyek, sezonun ilk günlerinde ihracatta bir sorun oluşmadığını kaydetti. En önemli pazar olan Rusya'dan gelen talepte bir sıkıntı yaşamamayı dilediklerini söyleyen Karasüyek, "Bu pazardaki daralma mutlaka kiraz fiyatlarına yansıyacaktır ancak diğer pazarlarla dengelenmesini umut ediyoruz" dedi.  

Dünyada kiraz üretiminin artmasına rağmen en kaliteli meyvenin Türkiye'de yetiştiğine dikkati çeken Karasüyek, ürünün kalitesinde sorun yaşamadıkları sürece pazar kaygılarının olmadığını ifade etti. Karasüyek, özellikle iddialı oldukları, ihracatta en büyük payı alan ve bölgede Salihli kirazı olarak bilinen "0900 Ziraat" tipi kirazda bu yıl iyi meyve tutumunun bulunduğunu ve yüksek üretim beklendiğini dile getirdi.

Geçen yılki rekolte yakalanacak

Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Göksel de bu yıl üretimde bölgesel düşüşlere rağmen ülke geneline bakıldığında geçen yılla hemen hemen aynı rekoltenin yakalanacağını belirtti.

Türkiye'de toplanan kirazının yarısının Rusya'ya gittiğini, bu nedenle bu pazardaki her türlü değişimin kendilerini etkilediğini ifade eden Göksel, "Bu sene Rusya'daki ekonomik belirsizlik var. Ruble'nin değer kaybı, ekonominin bozulması, satın alma gücündeki düşüş kiraz gibi ürünlerin tüketimini etkileyecektir. Türkiye, bu yıl 20-25 bin tona yakın kirazı bu pazara sunacak. Umarız tüketimde bir düşüş olmaz. Bu pazarın ihracat fiyatlarını etkilemesinden endişe ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin büyük bir üretici olmasına rağmen rakiplerinin çoğaldığına işaret eden Göksel, AB pazarı içinde İtalya, Fransa, İspanya ve Yunanistan'ın üretimini artırdığına, en önemli pazarlardan Almanya'da da üretim artışı gözlendiğine dikkati çekti.