Kivide hedef 100 bin ton üretim

Prof. Dr. İslam, hem kendi iç pazarımızda ihtiyacı karşılamak hem de ihracat yapmak için ilk olarak 100 bin ton kivi üretiminin gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, Türkiye'nin kivide iç tüketimi karşılama ve ihracat yapma hedefine ulaşabilmesi için yıllık 100 bin ton kivi üretmesi gerektiğini bildirdi.

İslam,  yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kiviyle tanışmasının üzerinden az bir süre geçtiğini ancak ürünün çok sevildiğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıl önce sıfırdan başlanan kivi üretiminde halen 40 bin tonu geçmiş durumda olduklarını ancak Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kivi miktarının 50-60 bin ton olduğunu belirten İslam, "Dolayısıyla henüz ülke olarak iç tüketimi karşılayamadık. Ülkemizin hedefi iç tüketimi karşılamak, aynı zamanda ihracat da yapmak. Bu da demektir ki ilk olarak 100 bin ton kivi üretmemiz gerekiyor. Üreticiler olarak hedefimiz bu olmalı." dedi.

İslam, bu konuda başta üreticilere ve kivi birliklerine çok iş düştüğüne işaret ederek, özellikle Karadeniz Bölgesi'nin kivi üretimi için elverişli olduğunu ifade etti.

Birçok dere ve ırmak kenarında üretim yapılan bahçeleri bulunduğunu anlatan İslam, bu bahçe sayılarının artırılması gerektiğini, ODÜ olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Prof. Dr. İslam, bahçelerin ürün yetiştirme düzenine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Meyve türüne göre bahçelerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Sulama için hangi sulama sistemine ihtiyaç var, bunun belirlenmesi gerekiyor. Bazı bahçelerde yağmurlama, bazı bahçelerimizde damlama, bazı bahçelerimizde ise toprak altı sulama sitemine ihtiyaç olabilir. Artık eski sulama sistemlerini geride bıraktık. Dolayısıyla üreticilerimizin, uzmanlardan da yardım alarak bahçelerini iyice gözden geçirmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Bölgede su kaynaklarının kivi üretimi açısından yeterli olduğuna işaret eden İslam, "Bu kaynağın çok verimli şekilde kullanılması tamamen üreticilerimizin elindedir. Özellikle gelişmiş ülkelerde çiftçiler çok uzak mesafelerden suyu getirmektedir. Bu suyu da tarımda kullanmaktadırlar. Halbuki biz Karadeniz Bölgesi'ni düşündüğümüz zaman hemen her yerde su kaynağı var. Kivi üretimi için coğrafi yapımız müsait. Üreticilerimiz su kaynaklarından yeterince yaralanması durumunda üretimde daha etkili olacaktır. Eğer akıllı bir seçim ve iyi bir bahçe düzenlemesi yaparsak 100 bin tonlara rahatlıkla ulaşabiliriz." ifadelerini kullandı.

İslam, kivinin damak tadı ve sofralar açısından farklı bir meyve türü olduğunu da belirterek, sağlık yönünden çok faydaları olduğunu, böylesine önemli bir meyvenin değerinin bilinmesi ve buna göre yeni yol haritaları belirlenmesi gerektiğini savundu.

"Kivi, C vitamini deposu"

Prof. Dr. İslam, kivinin C vitamini deposu olduğunu vurgulayarak, "Özellikle kışın vücudun C vitamini ihtiyacını kiviyle karşılayabiliriz. 60 gramlık küçük bir kivi yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını rahatlıkla karşılar. Hatta şunu da söyleyebiliriz, bir adet kivi, bir kilo portakala denk. Gribal enfeksiyonlar adına da C vitaminli kivi çok faydalıdır. Kivi uykusuzluğa da bire bir olup özellikle çocuklara yedirilmesi gereken önemli bir meyvedir." dedi.

"100 bin ton üretime hazırız" 

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar ise kivi üreticileri olarak 100 bin üretim yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Bu konuda altyapımız hazır. Arazilerimiz de müsait ancak kivi üreticilerinin, fındıkta olduğu gibi teşvik edilmesi lazım. Kivi üreticileri, teşvik alamadığı için mağdur olduklarını dile getiriyor. Eğer kivi üreticilerimiz dönüm başı desteklenirse bu üretici 100 bin ton üretimi rahatlıkla yapar." değerlendirmesinde bulundu.

Yetkililerden kivi üreticilerini teşvik ederek üretim konusunda yeniden destek vermelerini istediklerini belirten Uzunlar, çok değerli bir ürün olan kivinin sorunlarının aşılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir