Kredilerin 4'te 1'i tarımdan

Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın, bankanın tarımsal kredilerinin, toplam kredilerin yüzde 25'ini oluşturduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın Tarım Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, tarımdan asla vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Ama Ziraat'in bugün tarımsal kredilerinin toplamı, toplam kredilerin yüzde 25'idir. Ziraat Bankası tarımı çok iyi yapacaktır ama sair sektörlerin de Türkiye'nin de bankası olmaya devam edecektir" dedi.

Tarımın gelecekte de stratejik bir sektör olmaya devam edeceğini söyleyen Aydın, üretim doğru planlanmalı diyerek, sütü teşvik ederken yoğurdun, domatesle uğraşırken salçanın ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

"Üretimin, ithalatın, imalatın, tarımın, sanayinin mutlaka finansmanla desteklenmesi lazım. Dünya piyasasını bilmeden, yerel piyasayı bilmeden yapılan üretim rekabetçi olmaz" yorumunu yapan Aydın, tarım sektörünün, köylülerin, çiftçilerin desteklenmesine de değinerek, hangi ölçek sürdürülebilir ve verimli ise o ölçeğin bulunması ve realize edilmesi gerektiğini aktardı.

"Kredi süreçlerini daralttık"

Kredi verirken daha önce çok soru sorulduğunu ve dosya yapıldığını da anlatan Aydın, "Bunların hepsini kaldırdık. Belgesini, bulgusunu, Kredi Kayıt Bürosu'dur, faizdir, şudur, budur... Otomatik olarak alabiliyoruz. Hatta bunları artık şube değil genel müdürlük her yıl kredileri otomatik olarak revize edebiliyor" diye konuştu.

"Ziraat Bankası tarımdan vazgeçmiyor"

Tarım kredilerini de kurumsal kredinin içine yerleştirdiklerini söyleyen Aydın, "Sektör adıyla yapılanma olmaz. Bunda da başarılı olduk. Bu yanlış algılanmıştı; 'Ziraat Bankası tarımdan vazgeçiyor mu?' diye. Hayır. Ziraat Bankası asla tarımdan vazgeçmiyor. Ama Ziraat'in bugün tarımsal kredilerinin toplamı, toplam kredilerin yüzde 25'idir. Ziraat Bankası'nı sadece tarım sektörüne mahkum etmek yanlıştı" ifadelerini kullandı.

2,5 milyon kişiye doğrudan gelir desteği

Aydın, tarım sektöründe de finansmana erişimi kolaylaştıracak uygulamaların hayata geçirildiğini belirterek, tarımda çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve gençlerin bu sektörle tanıştırılması gerektiğini ifade etti.

Ziraat Bankası olarak 2,5 milyon kişiye doğrudan gelir desteği ödemesi yaptıklarını aktaran Aydın, sadece sübvansiyonlu kredi sağlamadıklarını, tarım sektöründe faaliyet gösteren bütün firmaları kredilendirmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir