Kurbanlık sıkıntısı yok, sık sık ithalatın önünü açarsak üretici zarar görür

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hedeflerinin içerideki et üretimini kalıcı olarak artırarak dış bağımlılığı ortadan kaldırmak olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA / ANKARA 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hedeflerinin içerideki et üretimini kalıcı olarak artırarak dış bağımlılığı ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, “Sadece günü kurtarmak için çok sık ithalatın önünü açarsak o zaman içerideki üretim bundan olumsuz etkilenir. Üretici üretimden vazgeçer çünkü rekabet şansı yok” dedi. Eker, kurban bayramında ise kurbanlık sorunun olmadığını söyledi. 

Meclis’te bir grup gazetecinin artan et fiyatlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, “Et ve Süt Kurumu, Et Üreticileri Birliği ile birlikte bazı projeler geliştirdiler. Bildiğim kadarıyla besi danası alıp getiriyorlar, piyasanın ihtiyacını gideriyorlar, bir de AB ile ticaretin gereği bazı zorunlu alımlar var. Et ve Süt Kurumu bunlarla ilgili operasyona başladı. Müdahale yapıldığında zaten piyasa rahatlar” dedi. Bakan Eker, yaklaşan kurban bayramının hatırlatılması üzerine, “Kurbanlıklara yönelik herhangi bir sıkıntı yok” açıklamasını yaptı. Hedeflerinin iç piyasadaki üretimi kalıcı olarak artırarak dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu belirten Bakan Eker, günü kurtarmak endişesiyle çok sık ithalatın önünün açılmasının üreticiye zarar vereceğini söyledi. Eker, “Bu iş yağmurla yağışla alakalı et meselesi ot meselesi ot çok olmazsa et olmaz. Avrupa’da yağışlar nedeniyle geniş çayırlar var, üretici onlarla rekabet edemiyor. Biz sistem değiştirmeye çalışıyoruz verimli hayvanlarla verimli ırklarla et hayvancılığı yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin üretimini buna adapte edelim verimliliğimizi artıralım istiyoruz. Sistemi değiştirdik, daha ucuz yem olsun istedik, maliyet düştü daha profesyonel hayvancılık yapılmaya başlandı” dedi. Polonya, Arjantin ve Brezilya ile Türkiye’nin et maliyetinin aynı olmadığını bu ülkelerin otlak alanları nedeniyle daha avantajlı olduklarını kaydeden Eker, Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya gerektiği zaman müdahale ederek regüle ettiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir