Kuru üzümde yüksek rekolte beklentisi

Ege Bölgesi'nde çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin, geçen yıla göre yüzde 56,7 artarak, 313 bin 134 ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin önemli tarımsal ihracat ürünleri arasında yer alan çekirdeksiz kuru üzümde Ege Bölgesi rekoltesinin, geçen yıla göre yüzde 56,7 artarak, 313 bin 134 ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edildi.

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) öncülüğünde İzmir, Manisa ve Denizli’deki ticaret borsaları, tarım il müdürlükleri ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin katılımıyla oluşturulan heyetin rekolte tahmin çalışmasının sonuçları, Borsa binasında düzenlenen toplantıda açıklandı.

"313 bin ton üretim bekleniyor"

İZTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, 2016/2017 sezonunda Ege Bölgesi’nde bulunan yaklaşık 1 milyon dekar bağ sahasından, hava şartlarının normal devam etmesi halinde 313 bin 134 ton çekirdeksiz kuru üzüm elde edilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

"İklim koşulları etkiledi"

Türkiye’nin ABD ve İran ile birlikte en önemli üretici konumunda bulunduğu kuru üzümde geçen yıl iklim koşullarındaki olumsuzluk nedeniyle rekoltenin 196 bin tona gerilediğini kaydeden Zincircioğlu, "Ancak öyle görünüyor ki 2016 yılında kuru üzüm üretiminde lider ülke konumuna tekrar ulaşacağız." dedi.

AB’nin kuru üzümde bazı ilaçların kalıntı limitlerini düşürdüğünü, üreticinin bu konuda daha dikkatli davranması gerektiğini dile getiren Zincircioğlu, bakanlık ve üretici kuruluşlarının bu konuda ciddi çalışmalarının bulunduğuna işaret etti.

Zincircioğlu, rekolte tahmin heyetinin geçen yıl yaptığı tahminin yüzde 4 sapmayla gerçekleştiğini, bunun başarılı bir oran olduğunu da sözlerine ekledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da rekoltede artış beklentisinin sevindirici olduğunu, Türkiye’nin bu üründe tekrar dünya piyasasını belirleyici konuma geleceğini ifade etti.

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep de sektörde spekülasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

387 milyon dolar gelir

30 Temmuz 2016 itibarıyla Ege Bölgesi'nden 187 bin ton kuru üzüm ihracatı yapılarak 387 milyon dolar gelir elde edilmişti. 

Geçen yıl yapılan çalışmada 196 bin 109 ton kuru üzüm elde edileceği tahmin edilmiş, üretici tescillerine göre bu miktar yaklaşık 200 bin ton olmuştu.