Lodos, turfanda kirazın fiyatını düşürdü
KONYA - Türkiye'de en geç ve en değerli kiraz hasadının yapıldığı Konya'nın Hadim ilçesinde etkili olan lodosun meyveleri erken olgunlaştırdığı, bugünlerde arz fazlası nedeniyle fiyatların düştüğü bildirildi.
Bölgede üretilen Napolyon cinsi kirazın (Ziraat 900, Türk kirazı) yaklaşık yüzde 80'i İngiltere, Hollanda ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Hadim Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği 2. Başkanı, Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Torosların eteklerindeki yaylalarda yetiştirilen son turfanda kirazın hasadının lodos nedeniyle bu yıl 2 hafta önce yapıldığını belirtti.
Rakımı yüksek alanlarda yetiştirilen kirazın hasadının normalde Ağustos ayının 2. haftasına kadar sürdüğünü ancak bu yıl Temmuz ayında son bulduğunu vurgulayan Ayan, şunları kaydetti:
"Bu yıl entersan bir yıl yaşadık. Sıcak esen rüzgarlar nedeniyle bölgede kademe kadame yapılan hasat sekteye uğradı. Üreticimiz Ağustos ayı için söz verdiği firmalara ürünü erken vermek zorunda kaldı. Toplu şekilde hasat yapılınca piyasada kiraz arzı fazla oluştu ve fiyatlar düştü. Üretici, geçtiğimiz yıl 5-6 liradan ihracat ettiği geç dönem kirazı, bu yıl 3-4 liradan vermek zorunda kaldı ."
Abdurrahman Ayan, ramazan ayında üreticinin işçi bulmakta zorluk çektiğini, hasadın aynı zamanda olması nedeniyle 30 lira olan yevmiyenin zaman zaman 60 liraya kadar çıktığını dile getirdi. Bu ticari kaybın önlenmesi için mutlaka projeler üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Ayan, farklı geç dönem kiraz çeşitlerinin bölgeye adapte edilmesinin de bir zorunluluk olduğunu sözlerine ekledi.