'Malatya kayısısı' sertifikasını aldı

Malatya kayısısının AB tarafından coğrafi işaret olarak tescil edilmesine ilişkin Ankara'da sertifika töreni düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Malatya kayısısının AB tarafından coğrafi işaret olarak tescil edilmesine ilişkin sertifika töreni Ankara'da düzenlendi.

Avrupa Birliği Komisyonunun Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Phil Hogan, törende yaptığı konuşmada, Malatya kayısısının hem Malatya şehri için hem de Türkiye için gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

"Avrupa Birliği'nde coğrafi işaretleri, tarım ürünlerine katma değer sağlayan araçlar olarak görüyoruz." diyen Hogan, bu tür coğrafi işaret özelliğine sahip tarım ürünlerinin bölgesel kalkınmaya katkıda bulunduğunu söyledi.

Hogan, "Türkiye'nin coğrafi işaret stratejisini 2015'te kabul ettikten ve 2016'da bununla ilgili mevzuatı çıkardıktan sonraki süreci önemli bir dönüm noktası olarak görüyorum." ifadesini kullandı.

Malatya'nın uzun ve köklü bir tarihe sahip olduğunun altını çizen Hogan, "Bugün burada kutladığımız, Malatya kayısısının tarihi ve mirası." dedi.

Hogan, Malatya'da kayısı yetiştirmek için uygulanan yöntemlerin "nesilden nesle yüzyıllar boyunca aktarılmış bir gelenek, miras ve gurur hikayesi" olduğunu belirtti.