Mercimek üretimi 380 bin tona çıkacak

Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, kırmızı mercimek üretiminde yüzde 15 artış beklediklerini, bu yıl 420-430 bin ton kırmızı mercimeğin pazara arz olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem AHATOĞLU

MERSİN - Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, 2017 üretim sezonunda Türkiye'de kırmızı mercimek üretiminin yüzde 15 artışla 380 bin ton civarında olmasını beklediklerini söyledi.

Aynı zamanda Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı da olan Arslan, kırmızı mercimek üretiminde bu yılki beklentileri değerlendirdi. Mercimek üretim alanlarındaki bitki gelişimi, artış, azalış ve rekolte tahmini amacıyla sektördeki uzmanların katılımıyla her yıl üretim alanlarında gerçekleştirdikleri incelemeleri tamamladıkları bilgisini veren Arslan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'deki üretim alanlarını değerlendirdi.

Türkiye'nin 2016 yılında 244 bin ton mercimek ihracatına karşın 338 bin ton ithalat yaptığını, aynı dönemde 330 bin ton olan mercimek üretiminin bu yıl yüzde 15 artış göstererek 380 bin tona çıkmasını beklediklerini ifade eden Arslan, fiyat beklentileri nedeniyle 2016 sezonunda satışa arz olmayan yaklaşık 50 bin ton stok-devir mahsulü de olduğu tahmin edildiğinde, 2017 üretim sezonunda Türkiye'de 420-430 bin ton kırmızı mercimeğin pazara arz olmasının beklendiğini söyledi.

Üretimde en verimli bölge Siverek, Batman, Bismil

Mercimek üretiminde en verimli bölgelerin Siverek, Batman ve Bismil olduğunu kaydeden Arslan, bölgede mercimek üretim alanları içerisinde en düşük verimlilik oranının Gaziantep- Kilis ovasında beklendiğine işaret etti.