Mersin narenciyede kümelenecek
Tarım ihracatını artırmaya odaklanan Mersin Tarım Platformu, bölgenin en önemli geçimkaynakları arasında yer alan narenciyeye kümelenmek için çalışma başlattı.
Derya EĞRİCAN GÜLEÇ
MERSİN - Mersin Tarım Platformu, tarım ihracatını artırmaya odaklandı. Platform, dış mekân süs bitkileri kümesinin ardından şimdilerde bölgenin en önemli geçim kaynakları arasında yer alan narenciye alanında da kümelenme çalışması başlattı. Mersin Tarım Platformu Başkanı Mustafa Asparuk, kümelenmenin sektörlere adına büyük önem taşıdığını belirterek, "İlk olarak dış mekân süs bitkileri başta olmak üzere kesme çiçek üzerindeki çalışmaları yoğunlaştırdık. Yapılan araştırmalarda Mersin'in iklim ve coğrafi yapısının süs bitkisi yetiştirmeye çok elverişli olduğu görüldü. Bu alanda gerekli altyapının sağlanması halinde rekabetçi koşulların yaratılabileceği öngörüldü. Ardından sektör paydaşlarının çok dağınık bir çalışma sürdürdüğü tespit edildi ve bu paydaşların küme çatısı altında bir araya getirilip ortak hareket etmesi sağlandı" diye konuştu.
Dış mekân süs bitkileri kümesinin İspanya, Hollanda, İtalya gibi bu alanda iddialı ülkelerin temsilcileriyle yurtdışında ve fuarlarda bir araya gelerek çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Asparuk, "Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyonu ve üniversitelerle temasa geçilerek neler yapılabileceği belirlendi.
Bu alanda üretimi ve paralelinde ihracatı artırmaya yönelik özel sektör-üniversite işbirliği ile ayakları yere sağlam basan bir proje hazırlamak istiyoruz"dedi. Dış mekan süs bitkilerinde ihracatın artmasında asıl önemli rolü Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın oynayacağını vurgulayan Asparuk, "Bu yatırımın vakit kaybedilmeden tamamlanmasını bekliyoruz. Biz de şimdiden bu yatırım tamamlanmadan gerekli altyapımızı oluşturmalıyız" ifadesini kullandı.
Çiçeğin ardından bölgenin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan narenciye üzerinde de çalışacaklarını dile getiren Asparuk, "Konuyla ilgili olarak Gıda Mühendisleri Odası ve üniversitelerle görüştük. Onlar da bugüne kadar sorunların saptandığını söylüyor ama eğer çözüm getirilmiyorsa bu çalışma yarım kalmış demektir. 28 Ağustos'ta bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Burada geniş çerçevede narenciyenin sorunlarını ele almak yerine birkaç konu üzerinde durulması planlanıyor. Kapsam genişlerse çözüm üretilmesi de zor olur. Bu nedenle çerçeveyi dar tutup adım adım ilerleyeceğiz" şeklinde konuştu.
Sorunların aşılması için Ar-Ge gerekiyor
Mevcut durumda en önemli sorunlarının dış piyasada rekabetçi olmakta zorlanmak olduğunu belirten Asparuk, "Bunun da 3 nedeni bulunuyor. Fiyat, üretim miktarı ve kalite rekabeti zorluyor. Kaliteden anlattığımız yalnızca ürün kalitesiyle sınırlı değil, üründen paketlemeye kadar tüm aşamalar düşünülmeli. Platform olarak tüm çalışmalarımız dış piyasada rekabetçiliği artırmak yönünde. Yaşanan tüm sorunların aşılması için Ar-Ge çalışmaları kaçınılmaz. Sanayicinin akademisyenlerle birlikte çalışmaması, Ar-Ge yapmaması halinde rekabet gücünü artırması mümkün olamaz" açıklamasını yaptı.
ÇKA desteği bekliyoruz
Mersin Tarım Platformu Başkanı Mustafa Asparuk, Mersin'de 3 platform kurulduğunu ancak profesyonel bir çalışma yürütülmesi için bu platformların maddi kaynağa ve profesyonel bir kadroya sahip olması gerektiğini belirterek, "Para kaynağı olmadan gerekli projelerin yapılması mümkün değil. Tarım Platformu olarak biz yaklaşık 3 yıl önce Çukurova Kalkınma Ajansı'na (ÇKA) bir proje verdik. Bu, ajansın da içinde olacağı güdümlü bir projeydi ama halen ne olumlu ne de olumsuz bir sonuç alamadık. Halen aynı noktadayız. Bu projenin sonuçlanması bize biraz olsun nefes aldırır, maddi kaynak oluşturur. Ancak bu geçici bir çözüm. Platformlar için bir model oluşturup maddi kaynak ve personel sorununu çözmeliyiz"diye konuştu.