Mucize bitkinin hasadına başlandı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen safran bitkisinin hasadı nedeniyle program düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, kozmetik, boya, ilaç ve geleneksel tıp gibi birçok alanda kullanılan ve "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın hasadı nedeniyle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Safranbolu ilçesinde program düzenlendi.

Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi'ndeki programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, bu yıl ilk kez parçalı arazilerin dışında 11 dönümlük bir arazide safran üretiminin yapıldığını söyledi.

Safran bitkisinin gelişmesi için yoğun şekilde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çataklı, "İl genelinde 49 çiftçimiz bu işi yapmakta, toplamda 55 dönümlük bir alanda üretim yapılıyor. 15-20 kilogram safran hasadı olmakta. Bu da ilimize yaklaşık 350 bin lira gelir sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda bu üretimin daha da artmasını ümit ediyoruz. Bu yıl yüzde 25 civarında bir artış oldu, önümüzdeki yıl projelerimizle daha da gelişecek" diye konuştu.

Safran soğanının İl Özel İdaresi tarafından her yıl ücretsiz dağıtıldığını vurgulayan Cemalettin Çataklı, şöyle devam etti:

"Diğer çiftçilerimizi de bu noktada teşvik ediyoruz. Turizm noktasında da büyük katkıları var. Buraya turlar geliyor ve buradaki üretimi yapılan safranın pazarlanmasında hiçbir sıkıntı yok. Üretimde 20 katına da çıksak, pazarlama noktasında hiçbir sıkıntı olmuyor. Çiftçilerimizi, yeni yatırımcılarımızı safrana sahip çıkmaya davet ediyoruz."

Çiftçi İsmail Yılmaz ise 11 dönümlük araziye bin 700 kilogram safran soğanı diktiklerini belirtti.

Dikimi ağustos ayında yaptıklarını kaydeden Yılmaz, "Şu an hasat dönemi, bu mevsimlerde yapılıyor. Bu yıl için beklediğimiz ürün 3-4 kilogram, normalde 3 yıl üzerinden hesap yapılır. 3 yıl sonunda toplam çıkacak ürün de 18-20 kilogram civarında. Safranbolu'da herkesin bu işi yapmasını istiyoruz. Çorbalarda, tatlılarda, et yemeklerinde, tavuk soslarında, pilavlarda kullanılır. Genel olarak çay olarak içilir. 1 gram safrandan da yaklaşık olarak 80-100 bardak çay yapılır" şeklinde konuştu.

Programda, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Durmuş Ali Daldallı, Karabük Defterdarı Osman Koçaş, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Serkan Özden ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun safran hasadı yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir