Narenciye üreticisini Rusya'dan sonra 'don' vurdu

Muğla'da ve Adana'da eksi derecelere düşen hava sıcaklığı nedeniyle görülen don olayı sonrası narenciye bahçeleri büyük zarar gördü. Rusya krizi sonrası zarar eden üreticiler, don olayı sonrası maliyetlerini karşılayamaz hale geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muğla'nın Köyceğiz, Ortaca İlçesi ile çevresinde Adana'da Seyhan ve Yüreğir İlçesi'nde, son günlerde özellikle gece hava sıcaklığının sıfırın altında 7-8 dereceye kadar düşmesi, çiftçiye darbe vurdu. Narenciye bahçelerindeki don olayı, ürünlere zarar verdi. Narenciye ağaçlarındaki meyve ve dallardaki buz sarkıtlarını görenler şaşırdı. Don olayı nedeniyle tüm narenciye bahçeleri zarar gördü. 

'Emeğimizin karşılığını bile alamadık'

Narenciye üreticilerinden Osman Demirel, bu yıl geçen yıldan daha kötü durumda olduklarını belirtirken, şöyle dedi:

"Don olayı nedeniyle narenciye üreticisi perişan durumda. Bu yıl Rusya ile kriz nedeniyle ürünlerimize alıcı bulamadık. Bunun üzerine son 10 gündür devam eden soğuklar nedeniyle de narenciye ağaçlarımızı don vurdu. Ürünlerimiz olduğu gibi dalından döküldü. Bırakın para kazanmayı, emeğimizin karşılığını bile alamadık. Belimiz büküldü, yetkililerden yardım bekliyoruz." 

Bir başka narenciye üreticisi Saim Sül de bu yaşına kadar böyle soğuk görmediğini belirterek, "Ürünlerimiz zamanında alıcı bulmayınca don vurdu. Ürünlerini sigortalatanlar bir nebze kurtulsa da çiftçinin geneli zararda" dedi.

'Zararına, meyvesuyu fabrikasına sattık'

Portakal üreticisi Emre Aydın da, dalından don nedeniyle dökülen ürünleri asidi araziye zarar vermemesi için tek tek topladıklarını, 20'şer kiloluk bir kasasını 1 liradan meyve suyu fabrikalarına satmaktan başka çare bulamadıklarını belirterek, "Kilo başına 25 kuruş maliyetimiz var. Zararımız büyük. Bu sene hadi neyse ama ağaçları don vurduğu için önümüzdeki yıl rekolte de yarı yarıya düşecektir" diye konuştu.

'Sigorta yaptırmalarında fayda var'

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Ortaca ve Köyceğiz'deki toplam 105 bin hektar alanda narenciye üretiminin ortalama 200 bin ton olduğunu belirtip, "Rusya krizi ile alıcı bulamayan narenciye de bu yıl hasatlar gecikti. Bir haftadır devam eden soğuk havada narenciye üreticisini perişan etti. Daha önce toplandığı için sadece dalda kalan toplam 40 bin ton kadar bir portakal, greyfurt ve yerli limondan oluşan narenciye ürünü don olayı nedeniyle zarar gördü. Zarar gören ürünler meyve suyu fabrikalarına gönderiliyor" diye konuştu.

Sigorta yaptıranların biraz daha don olayı nedeniyle yaşanan zararı hafiflettiğine dikkati çeken Çöllü, "Bu dönem geçti ancak üreticilerimizin bundan sonra özellikle portakal ve yerli limonlarını TARSİM'den yüzde 50 devlet destekli sigorta yaptırmalarında fayda var" dedi. 

Adana'da da durum farklı değil

Adanalı narenciye üreticisi Rusya krizinin ardından, henüz hasat edilmeyen portakal ve mandalinanın donması ile darbe yedi.

Geceleri arazide hava sıcaklığının sıfırın altında 7'ye kadar düştüğü merkez Seyhan ve Yüreğir İlçesi'nde henüz hasat edilmeyen portakal ve mandalina dalında dondu. Adana Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, Türkiye'de üretilen narenciyenin yüzde 40'ını karşılayan kentteki üreticinin soğuk hava nedeniyle zor durumda kaldığını söyledi. Soğuk havaların narenciye ağaçlarına zarar verdiğini belirten İncefikir, "Özellikle ovada yeni ekilen bahçelerdeki genç fidanlar belki de sökülecek kadar kötü durumda. Birçok ağaç, don nedeniyle yaprak dökmeye başladı. Ayrıca donan portakal ve mandalinada dökülmeye başladı" dedi.

Rusya'ya ihracatın durmasıyla üreticinin büyük bir darbe yediğini, soğuklarında yaşanan sıkıntıyı arttırdığını belirten İncefikir sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracat Rusya ile birlikte zaten durdu. Hemen arkasından bu soğuklar, şanssız bir yıl geçirdiğimizi gösteriyor. Bu soğuklar, üreticinin ürününü hızla kesip, pazara sunmasına neden olur. Bu da pazarlarda ürünün şişmesine ve fiyatın düşmesi demektir. Soğukların devam etme ihtimali bizi korkutuyor. Ortadoğu, Rusya krizlerinden sonra bu kez soğuk, üreticiyi vurmuştur."