NBŞ'de 'kota' sıkıntısı üretimi yavaşlattı
Şeker ve nişasta bazlı şeker sanayi kuruluşları, kota artışının halen belirlenmemiş olması nedeniyle üretimlerini yavaşlattıkları, bu durumun şekerli ve gazlı içecek üreticilerine de yansımaya başladığı uyarısını yaparak, kota artışının bir an önce belirlenmesi çağrısı yaptılar.
Türkiye'de şeker üretiminde uygulanan kotalardaki belirsizliğin başta nişasta bazlı şeker sanayi olmak üzere gıda ve içeçek sanayinde üretimi yavaşlattığını dile getiren sektör temsilcileri, ortaya çıkacak üretim açığının, başta şekerli mamul ve içecek sanayi olmak üzere gıda sektörünün üretiminde sıkıntıya yol açacağı uyarısında bulundular.
Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD), Susam, Tahin, Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) ile Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Türkiye'nin şeker üretiminde uygulanan kotalardaki belirsizlik ile ilgili ortak bir basın açıklamasında bulundu. Sektör temsilcileri, Şeker Kanunu ile üretimleri kotayla sınırlandırılan şeker ve nişasta bazlı şeker sanayi kuruluşları, kota artışının halen belirlenmemiş olması nedeniyle üretimlerini yavaşlatırken, bu durumun üretimlerinde bu ürünleri kullanan gıda ve içecek sanayicilerini de sıkıntıya soktuğunu kaydetti.
Şeker Kanunu ile tanınan ve her yıl artırılan kota kapsamında üretimlerini yapan sanayiciler, 2017 pazarlama yılına ilişkin kota artışının netleşmemesi nedeniyle üretimlerini yavaşlatırken, bu durum şekerli mamul ve gazlı içecek üreticisi sanayi kuruluşlarına da yansımaya başladı. NBŞ sanayinin üretiminde yaşanacak olası bir daralmanın, önümüzdeki dönemde başta şekerli mamul sektörü olmak üzere gıda ve içecek sanayinin ham madde maliyetlerinin yükselmesine ve üretimde aksamalara yol açacağı uyarısında bulunan sektör temsilcileri, kota artışının bir an önce belirlenerek, açıklanması çağrısı yaptılar.
AB Eylül 2017'de kota uygulamasını kaldıracak
AB'nin Eylül 2017 itibariyle şeker üretiminde kota uygulamasını tamamen kaldıracağına dikkat çeken sektör temsilcileri, bu durumda glikoza ve şekere kota uygulanan tek ülkenin Türkiye olacağına işaret ederek, şeker sektörünün ayakta kalması için nihai çözümün, artık ömrünü dolduran kotaların kalkması ve serbest piyasa düzenine geçilmesi olduğunu kaydettiler. Gıda sanayinin öncü ve itici gücü şekerli mamul sektörü ve gazlı içecek sektörü, Türkiye'nin toplam gıda ihracatının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor. Sektör temsilcileri son olarak, her iki sektöre uygun maliyetli ham madde tedarik eden nişasta bazlı şeker sanayi üretimindeki daralmanın, söz konusu sektörlerde üretim düşüşü ile birlikte, ihracatı da sekteye uğratma tehlikesinin bulunuduğunu belirtti.