Palm yağı için komisyon kuruldu
Bakan Çelik, son zamanların tartışmalı konularından palm yağı ve tarımda aracıların neden oldu yüksek gıda fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde (TİGEM) yapılan toplantıda palm yağı ve tarımda aracıların neden oldu yüksek gıda fiyatlarına ilişkin konuştu.
Uzun sürmeyecek
Çelik, palm yağına ilişkin iddialara yönelik, rastgele tartışmaların yapıldığını, konu sağlık olunca bu tip değerlendirmeleri saygıyla karşıladıklarını söyledi.
Bu konuyla ilgili bilimsel bir komisyonun kurulduğunu bildiren Çelik, "Çok da uzamayacak kısa süre içerisinde gerekli çalışmaları kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Ama ilk etapta 'Bu boyutlarıyla bir tehlike arz etmediği, belli bir santigrat derecede, 240 derecede ancak bu ve benzer mahsurların çıkabileceğini, oysa üretilen tüm mamullerde böyle bir ısının söz konusu olmadığı' şeklinde bir ön değerlendirmeleri var. Ama biz insan sağılığını ilgilendiren böyle önemli bir konuda yüzeysel bir değerlendirmeden ziyade bilim komisyonunun çalışmasını hızlı bir şekilde tamamlamasını bekliyoruz. Oradan en doğru açıklamayı da kamuoyuyla paylaşmış olacağız" diye konuştu.
Gıda fiyatlarına aracıların etkisi
Tarım ürünlerinde üreticiden alıcıya giden yolda aracılar nedeniyle yaşanan fiyat artışını da değerlendiren Çelik, "Bakanlık olarak üretici yani eli nasırlı çiftçi kardeşlerimizin ürettikleri ürünlerin tarlada ne kadar değer yaptığını ve piyasaya nasıl arz edildiğini hepimiz biliyoruz. 1 liraya tarladan çıkan bir ürün, eğer pazarda 5 lira ise bundan çiftçi kazanıyor anlamı çıkmaz. Tarımsal ürünler açısından 1 lira ile 5 lira arasındaki farka baktığınız zaman çok emeğin olmadığı, çok alın terinin olmadığı bir sektörün, bir zincirin çok daha fazla gelir elde ettiğini ve gıda enflasyonuna dönüştüğünü hep beraber görüyoruz " dedi.
Çelik, "Üreticinin elinden çıktıktan sonraki zincire müdahale şart, mutlaka müdahale yapılmalı, buradaki haksız kazancı sağlayanlarla ilgili bir çalışma yapılmalı. İlgili bakan arkadaşlarımız da o alanda çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.
130 bin damızlık dana ithal edildi
Yetiştiricilerden gelen kombine damızlık düve talebini karşılama yönünde adımlar attıklarını, geçen yıl bu amaçla 130 bin damızlık düve ithalatı gerçekleştirdiklerini anımsatan Çelik, "Bunların önemli bir kısmını genç çiftçilerimize hibe olarak dağıttık. Amacımız hayvancılıkta dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak. Milli Tarım Projesi kapsamında 33 ilimizde Damızlık Düve Üretim Merkezi kuracağımızı ilan ettik. Bu merkezlerin kurulacağı illerimizin tamamında ahır-ağıl yapımına, damızlık hayvana ve alet ekipman alımına yüzde 50 hibe veriyoruz" diye konuştu.
Embriyo transferi
TİGEM'in ilk defa gerçekleştireceği embriyo transferi projesinin önemine de değinen Çelik, embriyo transferinin, dünyada çok yaygın bir şekilde uygulanmasına rağmen Türkiye'de ağırlıklı olarak üniversitelerde araştırma çerçevesinde kaldığını söyledi.
Bakan Çelik, bugün itibariyle uygulanmaya başlanılacak embriyo transferi yöntemiyle istenilen cinsiyette ve ırkta buzağı elde etmenin mümkün olabileceğini kaydetti.
Yılda 90 milyon dolarlık sebze tohumu ithalatı
Tohumculuk konusunda da açıklamalar yapan Çelik, sebze tohumu ihtiyacının yüzde 50’sinin yerli üretimle karşılandığını, hububatta bu oranın yüzde 80’leri bulduğunu belirtti.
Sertifikalı tohum üretiminin 2016 sonu itibarıyla 1 milyon tona ulaştığını, 70 ülkeye tohum ihracatı yapıldığını dile getiren Çelik, "Buna karşın yılda 90 milyon dolarlık sebze tohumu ithal ediyoruz. Yerli hububat tohumu üretimindeki başarımızı, sebze tohumunda da göstermemiz gerektiği inancıyla TİGEM bu alanda çalışmalara başladı" diye konuştu.