Pancar üreticisi 60 yıllık fabrikasına sahip çıktı

Pancar rekoltesindeki büyük düşüş nedeniyle 520 kişinin çalıştığı Elazığ Şeker Fabrikası'nın üretime ara verme tehlikesi, yönlendirilen çiftçinin pancar ekimi yapması sayesinde sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Elazığ Şeker Fabrikası'nın üretime ara verme tehlikesi, pancar ekimine yönlendirilen çiftçilerin desteğiyle son buldu.

Çiftçinin sulamada kullandığı suyun azalması, elde ettiği gelirin azlığı nedeniyle pancar yerine başka ürün ekmesi sonucu 2013 yılında pancar alımında 35 bin tonla tarihindeki en düşük rekolteyi gören Elazığ Şeker Fabrikası'nda üretimin durdurulmasının gündeme gelmesi üzerine fabrika yetkilileri, durumu çiftçiye anlattı.

Köy köy yapılan temaslarda 520 kişinin çalıştığı ve dolaylı olarak binlerce kişiye iş imkanı sağlayan fabrikaya kilit vurulmaması için köylülerden pancar ekimine ağırlık verilmesi talep edildi.

Bu çalışmanın ardından çiftçinin yeniden pancar üretimine yönelmesi ile fabrikada işlenen pancar 90 bin tona ulaştı.

Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Lütfi Çevik,  fabrikanın pancar ihtiyacının daha çok Altınova ve Kuzova'dan karşılandığını belirtti.

Ancak bu ovalarda 2009 yılından itibaren çeşitli nedenlerle 2013'de pancar rekoltesinin taban yaptığını ve devam eden yıllarda rekolte düşüklüğü nedeniyle fabrikanın kapanma noktasına geldiğini ifade eden Çevik, bunun üzerine çiftçileri pancar ekimine yönlendirmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.

"Çiftçimizin çok büyük bir rolü oldu"

Bu sayede fabrikanın 2015 yılında 45 bin ton olan pancar alımının 2016'da 90 bin tona yükseldiğini vurgulayan Çevik, şöyle konuştu:

"Duyarlı çiftçimiz ve bize destek olan kurum ve kuruluşlar sayesinde pancar üretimi yükselişe geçti. Fabrikanın çalışmasına devam etmesinde çiftçimizin çok büyük bir rolü oldu. Tabii bizler de hiç boş durmadan köy muhtarlarıyla, çiftçilerle her akşam sohbet toplantıları düzenleyerek fabrikanın durumunu izah ettik. Çiftçimiz uyarılarımızı dikkate alarak ve duyarlı davranarak, fabrikanın çalışması için gerekli desteği verdi."

Müdür Çevik, rekoltedeki yükselişle geçen yıl 5 bin 120 ton olarak gerçekleşen şeker üretiminin bu yıl 11 bin ton, melas üretiminin 3 bin 500 ve yaş küspe üretiminin ise 25 bin ton seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini aktardı.

Gelecek yıl için 200 bin tonluk pancar alım kotası öngördüklerini ve şimdiden üreticinin pancar ekimi için kendilerine talepte bulunduğunu işaret eden Çevik, şöyle devam etti:

''Fabrikamızın önümüzdeki yıllarda 200-250 bin ton pancar rekoltesine ulaşacağını şimdiden görmekteyiz. Çünkü bu seneki talepler, önümüzdeki yıl rekoltenin yüzde 50 daha artacağını gösteriyor. Bu konuda genel müdürlüğümüzden gerekli kotaları temin etmeye çalışıyoruz. Fabrikamızın bacası 60 yıldır tütüyor, bundan sonrada tütmeye devam edecektir.''

''Zararda etsek ekmek istedik''

Yurtbaşı beldesinde pancar üretimi yapan Afşin Baygün, Elazığ Şeker Fabrikası'nın başta çalışanlar olmak üzere çiftçi, tarım işçileri ve esnafın geçim kaynağı olduğunu belirtti.

Üreticiler olarak fabrikanın kapatılmasının yöre insanını olumsuz etkileyeceğini düşünerek mevcut sıkıntılara rağmen pancar üretimine ağırlık vermeye karar verdiklerini vurgulayan Baygün, ''Kapımızın önündeki fabrikamız kapanmasın diye ekime daha fazla yöneldik. Zararda etsek ekmek istedik.'' dedi.

Pancar üreticisi İsrafil Bakar ise üretim artmasıyla birlikte fabrikanın kapanma tehlikesinin ortadan kalkmasını sevinçle karşıladıklarını belirtti. Taban fiyatlardaki artışın kendilerini ayrıca sevindirdiğini ifade eden Bakar, şunları söyledi:

''Pancar ekimi yapmazsak fabrikamız kapanacaktı. Yazık, günah! Kapımızın önünde duran bir nimet bu. Nakliyecisi, işçisi, birçok insan ekmeğini bu fabrikadan kazanıyor. Pancar ekmezdim, bu sene pancar ektim. 15 dönüm pancar ektim maşallah 130-140 ton pancar çıktı. Allah bereket versin. Taban fiyatı da yükseldi, inşallah dahada yükselir.''