Patates para etmeyince üretici hayvan yemi yaptı
Ödemiş'te üreticiler, güneşte yanan patatesleri imha etmeye başladı.
Arzu ALP
İZMİR - Türkiye'nin patates ambarı olarak bilinen İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde patates üreticileri bugüne kadarki en büyük krizle karşı karşıya kaldı. Patates bu yıl para etmeyince bir kısmı hayvan yemi olurken, tarladan toplanamayan patatesler imha edilmeye başladı. Para kazanamayan üreticileri, bankalara, TEDAŞ'a borçlarından dolayı haciz korkusu sardı.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Ödemiş'te yaşanan sıkıntıyı TBMM'ye taşırken Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, üretim fazlası bulunan patateste tüketimin ve ihracatın artırılması için Başbakanlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Adalet, Gümrük ve Ticaret, Milli Eğitim ile Sağlık Bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı'na mektup yazdı.
Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, üreticinin ilk kez böylesine büyük bir krizle karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, para kazanamayan üreticilerin borçlarının yeniden yapılandırılmasını ve ötelenmesini talep etti.
Kendisinin de patates üreticisi olduğunu söyleyen Kocaağa, bu yıl para kazanamadığı patateslerini hayvanlarına yedirdiğini söyledi. Ancak hayvanı olanların bunu bu şekilde değerlendirebildiğini anlatan Kocaağa, "Üretici parası olmadığı için patateslerini tarladan toplayamadı. Havaların sıcak olması nedeniyle bakımsızlıktan patatesler yandı. Üretici binbir zahmetle ektiği patateslerini imha etmek zorunda kaldı. İlçemizde yetişen patatesler renk ve lezzet bakımından dünyada rakipsiz. Bu yıl ilk kez böylesine bir krizle karşı karşıya kaldık. İlçemizde büyük araziler yok. Nüfusa göre her bir patates üreticisinin 16 dekar arazisi var. Oysa Adana'da daha geniş arazilerde üretim yapılıyor. Bu yıl Niğde'de de fazla stok olunca ve ihracat olmayınca ilçemizdeki üreticiler perişan oldu. Vatandaş para kazanamadığı gibi bankalara ve TEDAŞ'a borcunu ödeyemedi. Bu borçların yeniden yapılandırılmasını ve ötelenmesini istiyoruz" dedi.
Patates üretiminden çok sayıda insanın geçimini sağladığını hatırlatan Kocaağa, hatta öğrencilerin yazın harçlıklarını çıkarmak için tarlada patates topladığını ancak bu yıl onların da önünün kesildiğini ifade etti. Kocaağa, cips firmalarının da Ödemiş patatesine rağbet ettiğini ancak onların belli bir miktar anlaşmalı alım yaptığını dile getirdi.
Patatese alternatif karpuz
İlçede patatese en iyi alternatifin karpuz olduğuna dikkat çeken Kocaağa, "İklim koşulları ve toprak yapımız sayesinde 7 ay karpuz yetiştiriliyoruz. Üreticinin önümüzdeki yıl patates ekecek gücü yok. Patates tarlasında en iyi karpuz yetişir. Ancak ona da pazar bulunamazsa o da tarla da kalabilir. Oysa ilçemizde bir karpuz suyu tesisi kurulabilirse bir çözüm olabilir. Her meyvenin suyu oluyor, karpuzun suyu niye olmasın" diye konuştu. Konak Belediyesi'nin Ödemiş'ten 10 ton patates almasının büyük bir duyarlılık olduğunu dile getiren Kocaağa, aynı duyarlılığı bakanlıklardan ve yerel yönetimlerden de beklediklerini sözlerine ekledi.
Konak Belediyesi'nden ihtiyaç sahiplerine patates
Konak Belediyesi, Ödemiş'teki üreticilerden 10 ton patates alarak ihtiyaç sahibi 500 aileye ulaştırdı. Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle sosyal dayanışma faaliyeti olarak Ödemiş ilçesindeki üreticilerden temin edilen 10 ton patates, İsmetpaşa, Aziziye ve Mersinli mahallelerinde belirlenen toplam 500 aileye 20'şer kiloluk torbalar halinde teslim edildi. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, yerel yönetim olarak "önce insan" anlayışı ile hareket ettiklerini ifade ederek, belediye yönetiminde her zaman sevgiyle, emekle ve hizmetle yer alacaklarını dile getirdi. Mahallerde ihtiyaç sahibi ailelere patates dağıtımını bir yardım olarak değil, dayanışma olarak gördüklerini belirten Tartan, "Paylaşım, hoşgörü ve iyi niyetin esas olduğu ramazan ayından önce sofralara bir katkı da bizden olsun istedik. Biz burada sosyal yardımı değil, sosyal dayanışmayı vurgulamak istiyoruz. İzmirliler her zaman, her şeyin daha iyisini hak ediyor. Biz de Konak Belediyesi olarak hep daha iyisi için çalışıyoruz" dedi.