Rize'de kivi hasat tarihi belirlendi

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Paliç: "Amacımız kaliteli kivi yetiştirmek, üretimimizi artırıp ülkemizin ihtiyacını karşılamak ve fazla ürünü ihraç etmektir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
 
RİZE  - Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Türkiye'de kivi üretiminde 40 bin tona ulaşıldığını ancak tüketimin 70 bin tona yaklaştığını belirterek, "Amacımız kaliteli kivi yetiştirmek, üretimimizi artırıp ülkemizin ihtiyacını karşılamak ve fazla ürünü ihraç etmektir" dedi.
Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde kivinin hasat tarihinin belirlenmesi amacıyla toplantı düzenlendi.
Vali Nurullah Çakır, yaptığı konuşmada, toplantının ülkenin gelişiminin göstergesi olduğunu belirterek, "Hükümetin ve ülkemizin üniversiteleri kentlere yaymasının temel anlamı budur. Bugüne kadar alaylı olarak yapılan hususun, akademik ve bilimsel olarak ele alınmasıdır. Ziraat teknisyenlerimizin ve mühendislerimizin mevcudiyeti ve bu işin bundan sonra bilimsel yöntemlerle yapılması gerektiğinin göstergesi budur. Depolama sorunumuzun da ister ulusal projelerle, ister uluslararası projelerle ama akademik destekle sizin desteğinizle yerine getirileceğine inanıyorum" dedi.
Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Paliç ise toplantının amacının kivi alıcılarıyla satıcılarını buluşturmak olduğunu ifade etti.
Samsun'dan Sarp'a kadar olan bölgeden kivi getirilerek ziraat mühendisleri tarafından şeker ölçümlerinin yapıldığını kaydeden Paliç, "Kivinin şeker oranı dalındayken yüzde 6.5'i geçmeli, yoksa kivi kalitesiz oluyor. Üreticilerimizin kivi toplama mevsimini bilmesi gerekiyor. Türkiye'de kivi üretiminde 40 bin tona ulaştık ama tüketim 70 bin tona yaklaşmakta. Amacımız kaliteli kivi yetiştirmek, üretimimizi artırıp ülkemizin ihtiyacını karşılamak ve fazla ürünü ihraç etmektir. Kivilerimiz ilaç kullanılmadan, tamamen doğal olarak yetiştiriliyor. Özellikle Trabzon'un doğusundan Sarp'a kadar olan bölge, kivinin istediği hava şartlarına sahip" diye konuştu.
Trabzon'un doğusundan Sarp'a kadar olan bölgede 15 bin ton üretim yapıldığını kaydeden Paliç, "Üretimimizi 50-60 bin tonlara çıkartabiliriz. Bölgemizde yeterli depolama alanı olmadığından üreticilerimiz biraz endişeli. Eğer depolama alanları oluşturursak üreticimiz kivileri ucuz fiyattan elden çıkarma talaşına kapılmaz. Bunun çalışmalarını sürdürüyoruz. İnşallah en kısa sürede bu sorunu da aşacağız. Kivinin çeşitlendirilmesi konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.
Toplantı sonrası bölgede üretilen kivilerin şeker ölçümü yapılarak hasat tarihleri belirlendi. Tarım İl Müdürlüğü ziraat mühendislerinin yaptığı ölçümlerde, kivinin şeker oranının yüzde 5-6 seviyelerinde olduğu belirlendi. Yetkililer, kivi hasat tarihinin 15 Kasım sonrası olması gerektiğini bildirdi.
Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Osman Karavin ve bazı kivi yetiştiricileri ile alıcıları katıldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir