'Rusya gelecekte domates alımını tamamen durdurabilir'

ATSO Başkanı Davut Çetin, Rusya'da devletin modern sera kurulumuna çok ciddi destekler verdiğini belirterek, "Bu yüzden domatesteki ambargoyu kaldırmadıklarını düşünüyoruz. Rusya sanırım birkaç sene sonra bizden domates almayı kesin durduracak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya'nın domates ihalatına uyguladığı yasağa dair değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'ya yakın dönemde buğday kotası koyduklarını belirten Çetin, bu tür kısıtlamaların ilişkilerin gerilmesine neden olduğunu söyledi. Çetin, "Geçen sene eylül ayında turizm ve tarımda 4-5 kalemde gelişme oldu. Ambargo kaldırıldı. Turizmde bunun karşılığını görmeye başladık. Tarımdaki ambargolar ise devam ediyor. Türkiye de buna karşı buğdaya kota koydu. Bu çekişmeleri bırakmamız lazım. Burada güç savaşına girersek iki ülke de zarar görecek" şeklinde konuştu.

Rusya'daki domates fiyatlarının 3 dolara yakın olduğunu hatırlatan Davut Çetin, "Bizim domateste Rusya'ya ihracat değerimiz 60 cent. Arada uçurum var. Bu konuda hem bizdeki üretici, hem Rusya'daki tüketici zarar görüyor." ifadelerini kullandı.

Davut Çetin, Rusya'da devletin modern sera kurulumuna çok ciddi destek verdiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bu yüzden domatesteki ambargoyu kaldırmadıklarını düşünüyoruz. Rusya sanırım birkaç sene sonra bizden domates almayı kesin durduracak. Kendini geliştirmeyi devam ettirmek için domates almamayı düşünüyor. İki ülke olarak bir an önce normalleşmeye dönmemiz lazım. İki cumhurbaşkanı 100 milyar dolarlık ihracat hedefini açıkladı. Ancak bu gelişmelerle bu hedefi yakalayamayız. Bu hedefler için kısıtlamaları ortadan kaldırmamız lazım."

Bu konularda ilginizi çekebilir