Rusya, Türkiye'de geliştirilen 2 tohumu tescilledi

Ayçiçeği üretiminde dünyanın önemli üreticilerinden Rusya, Türkiye'de üretilen iki ayçiçeği tohumunu tescilledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Türkiye'nin en büyük yağlı tohum üretici birliği Trakya Birlik ile Tekirdağ'daki tohumculuk şirketleri tarafından yürütülen Ar-Ge projesi kapsamında, canavar otuna dayanıklı, tane ve yağ verimi yüksek yağlık Duna ve Volga CL adlı iki hibrit tohum üretildi.

Rusya'da 2 yıldır incelenen tohumlar, Rusya Tarım Bakanlığınca tescil edildi. Rus çiftçiler tarlalarında artık Türk ayçiçeği tohumuna da yer verebilecek.

Dünya üretiminin 4'te birinin gerçekleştiği Rusya'da 9 milyon ton ayçiçeği üretildiğini söyleyen Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, "Rusya'da tescil edilmesi 2 yıl sürdü. Bundan sonra Rusya'da önemli bir üretim olacağını düşünüyoruz." dedi.

Tülek, bu başarının yanı sıra enstitüde üretilen 5 çeşidin de daha önce İtalya, Fransa ve Rusya tarafından tescil edildiğini ve ekimlerinin yapıldığını hatırlattı.

Duna çeşidini üreten Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı ve Tekirdağ Sarı Tohumculuk Şirketi Sahibi Osman Sarı da Trakya'da geliştirilen ayçiçeği tohumunun, Rusya'da tescil edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Sarı Tohumculuk Genel Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk da tohum tescillerinin, dünyada İsrail'in tohumda söz sahibi olduğu şehir efsanelerinin yıkılmaya başladığının kanıtı ve Türk tohumculuğunun başarısının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir