Siyah incir fiyatı dövizi solladı

Bursa’nın dünyaca ünlü siyan inciri 16 lirayı bularak rekora koşuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyada sadece Bursa'da yetişen, sütün iki katı kalsiyumun yanısıra C vitamini haricinde bütün vitaminleri ihtiva eden ve büyük kısmı yurtdışına ihraç edilen siyah incirin kilogram fiyatı sezon sonunda 16 lirayı bularak rekor kırdı.

Bursa’nın sadece belirli köylerinde yetişen ve İngiliz Kraliyet ailesinin sofrasını süsleyen siyah incirin kilogram fiyatı 16 liraya ulaştı. İhracatçı firmalar tarafından sezonu 7 liradan açılan siyah incir bol zamanında 3 liraya kadar düştü. Bu yıl mevsimsel şartlar sebebiyle incirin erken olgunlaşması, rekoltenin de yarı yarıya düşmesi sebebiyle istedikleri inciri alamayan ihracatçı firmalar ürün bitmeye yakın fiyatı 16 liraya kadar çıkardı.

Döviz kurunun yüksek olması ve sezon sonunda ürünün azalması sebebiyle fiyatlar tavan yaparken dalında meyve bulunan üreticilerin de yüzü gülüyor. Fiyatların değişkenliğinin yanı sıra ihracat sezon tarihinin mevsim şartlarına göre düzenlenmemesinden şikayet eden üreticiler, "Bol zamanında 3 liradan aldılar, şimdi incir yok fiyat 16 liraya çıktı. Biz sabit fiyat politikası istiyoruz. 16 lira iyi fiyat ama incir yok. Bu yıl döviz kurunun yüksek olması ve incirde rekoltenin yarı yarıya düşük olması incir fiyatlarının bu kadar çıkmasına sebep oldu. İncir hiç bu kadar fiyat görmemişti. İnşallah her yıl böyle yüksek fiyat görür de yüzümüz güler” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir