Sultani yaş üzüm ihracat yolcusu

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden sultani yaş üzümde ihracat sezonu yarın başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden sultani yaş üzümde ihracat sezonu yarın başlayacak.

Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamada, bölgenin önemli ihraç ürünlerinden yaş üzümde ihracat sezonunun 3 Ağustos'ta başlayacağı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Türkiye'nin sultani üzüm ihracatının 2014'te 186 bin ton, 2015 yılında ise 131 bin ton olarak gerçekleştiğini, bu yıl için ise 150-160 bin ton arasında ihracat hedeflediklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 9 Ağustos'ta yapılması beklenilen görüşmenin yaş meyve sebze ihracatı için çok önemli olduğunu belirten Seyyar, "Eski gücünde olmasa bile Rusya pazarının ihracat açısından açık olduğunun bilinmesi sektöre psikolojik olarak moral verecek. Rusya ile anlaşmanın hayata geçmesi yaş üzüm ihracatımızı olumlu etkileyecek. Aksi takdirde Türkiye’nin yaş üzüm rekoltesinin diğer ihraç pazarları ve iç pazarda tüketilmesi mümkün değil. Kurutmaya çok ürün kalır. Üretici emeğinin karşılığını alamaz." ifadesini kullandı. 

Türkiye’nin sofralık üzüm üretiminde merkez konumunda bulunan Alaşehir-Sarıgöl-Buldan hattında hem rekoltenin hem de kalitenin iyi olduğunu vurgulayan Seyyar, sultani üzüm bağlarının bu yıl 15 gün erken uyandığını, bu nedenle kesim ve ihraç tarihinin geçen sezona göre bir hafta öne çekildiğini bildirdi.

Türkiye'nin yaş üzüm üretimi ve ihracatı

Türkiye geçen yıl toplam 175 bin 882 ton yaş üzüm ihraç ederek, 141 milyon 479 bin dolar gelir elde etti. Rusya, 97 milyon 470 bin dolarla toplam ihracatın yüzde 69’unu tek başına gerçekleştirdi. Rusya’yı 9,5 milyon dolarla Almanya ve 6,2 milyon dolarla Suudi Arabistan izledi. Türkiye, 2015 yılında 46 ülkeye yaş üzüm ihraç etti.