"Süt üreticisinin kilogram başına 34 kuruş kaybı var"

Süt üreticisinin her türlü girdi maliyetinin arttığını belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çiğ süt tavsiye fiyatında yapılan zammı eleştirerek, üreticinin kilogram başına 34 kuruş kaybı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl kasım ayı itibarıyla sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 9,2 milyon tonu aştığını, ocak-kasım dönemindeki süt ve süt ürünleri ihracatının da yüzde 16,5 artışla 295,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı.

İhracattaki bu artışın üretici fiyatlarına yeterince yansımadığının ifade eden Bayraktar, "Ulusal Süt Konseyi 1 Ocak-1 Temmuz 2017 tarihleri arasında 6 ay süreyle çiğ süt tavsiye fiyatının litre başına brüt 1 lira 21 kuruş olmasına karar verdi. Her türlü girdimiz artmış, enflasyon yükselmiş ama 30 ayda üreticiye reva görülen fiyat artışı 6 kuruş. Hem de önümüzdeki altı ayı kapsayan bir fiyat bu. Peki önümüzdeki altı ayda yem fiyatlarının ne olacağını öngörebiliyor muyuz? Girdilerimizdeki artışların ne olacağını kestirebiliyor muyuz? 30 ay sonra sadece 6 kuruş artırılan çiğ süt tavsiye fiyatlarını 6 ay sabitliyorlar. Girdiler ne olacak? Bütün girdi fiyatlarını da 6 ay boyunca sabitleyelim" değerlendirmesini yaptı.

Üreticinin 34 kuruş kaybı var

Bayraktar, enflasyon etkisi ile üreticinin bu süreçte 34 kuruşluk bir kaybının olduğunu aktararak, üreticinin bir litre süt satarak ancak bir kilogram yem alabildiğine dikkat çekti. Bu rakamın 1,5 kilogram olması gerektiğini ifade eden Bayraktar şuan 1,21 kuruş olan çiğ süt kilogram fiyatının enflasyona göre bakılırsa 1 lira 38 kuruş, süt/yem paritesine göre hesaplanırsa 1 lira 55 kuruş olması gerektiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir